Paard verwennen, ja of nee?

Veel ruiters/amazones trakteren hun paard (dagelijks) op een appel, wortel of paardensnoepje. Anderen zeggen weer dat ze maar af en toe verwennen met kant en klare ‘fabrieks’traktaties. Ze geven wel eens een pepermuntje of suikerklontje. Er zijn er ook die beweren nooit of zelden een traktatie te geven.

Wanneer, hoe en waarom?

Paarden zien voedsel vaak als een beloning. Hoe lekkerder, hoe hoger die beloning aanvoelt. Beloon jij een paard bij het braaf blijven staan als je erop stapt of juist pas ná het rijden? Is het een gewoonte meteen bij aankomst op stal, op de poetsplaats of voor je naar huis vertrekt? Braaf blijven staan tijdens het invlechten? Gaat het paard al helemaal uit zijn dak als jouw hand richting je jaszak gaat? Dan zijn er ook nog die hele brutale die meteen richting jaszak happen als ze de kans krijgen. Belonen met voedsel is vaak een aanpak die ook nog blijkt te werken. Voer is voor paarden behalve een beloning ook iets waarmee je invloed kunt uitoefenen. Als je op een goede manier beloont met voer laat je op een vriendelijke manier weten dat jij de leiding hebt. Wanneer, hoe en waarom: het is misschien goed eens stil te staan bij de volgende punten.

Suiker

Snoep bevat veel zetmeel en suiker. Dat geeft veel energie. Het is aan te raden hier niet al te veel van te geven. De energie uit het snoep is net zo goed een dikmaker. Groente en/of fruit wordt ook vaak gebruikt als beloning en traktatie. Fruit is rijk aan suiker (fructose) die heel snel wordt opgenomen in het bloed en een vrij grote verhoging van de bloedsuikerspiegel geeft. Teveel aan suikers kan onder andere ervoor zorgen dat het paard (gas-)koliek en hoefbevangenheid krijgt. Omdat een deel van de suikers al in de maag wordt verwerkt, is de kans op een maagzweer groter. Het is dus beter geen fruit aan paarden te geven die een maagzweer of hoefbevangenheid hebben of hebben gehad of paarden die niet gevoelig zijn voor insuline. Een wortel is dan een veel betere keuze.

Snoep

Paardensnoepjes hebben een speciale kleur, smaak of geur en een handig formaat en zijn langer houdbaar. Sommige snoepjes bestaan voornamelijk uit tarwe- en/of maismeel, met soms kunstmatige, geur-, kleur- en smaakstoffen die meestal geen kwaad kunnen, maar gebruik ze niet te vaak. Er zijn er ook die vooral uit kruiden en luzerne bestaan. Wil je geen kunstmatige stoffen gebruiken dan zijn er ook helemaal natuurlijke producten te koop. De snoepjes (brokjes) van hooi en luzerne zijn heel goed  als een gezonde beloning. Máár als er  toevoegingen zijn, kunnen die toch nog een hoog suikergehalte geven dus het is aan te raden dit te wel te controleren.

Een bedelaar

Een paard vindt het natuurlijk fijn om af en toe een tussendoortje of beloning te krijgen, maar snoep is zeker niet noodzakelijk. Vaak geven van snoep kan een nadeel worden omdat het paard opdringerig kan worden en dit kan gevaarlijk zijn. Schrapen, schoppen of rondjes draaien in de stal zijn soms een teken van ongeduld en/of op een vervelende manier vragen om iets lekkers. Er zijn ook paarden die gaan bijten als ze vaak uit de hand worden gevoerd. Trek je hand nooit terug want hierdoor stimuleer je het bedel-gedrag en heb je meer kans op een verwend paard. Beter is uit een emmer en maak kleinere stukjes van de appel (beste is het klokhuis eruit in verband met de pitjes).

Groenten en fruit zijn altijd nog de betere keuze dan een suikerklontje of snoepje. Behalve het basis-eten met genoeg ruwvoer geldt: geef niet teveel beloningen en extraatjes. Af te raden/minder goed  zijn nog te noemen: tomaten, aardappels, uien, koolsoorten en spruitjes.

Darmen

Nog een belangrijke reden om niet teveel te laten snoepen, is om de goede darmwerking niet te verstoren. Die verstoring gaat soms makkelijker dan je denkt, vooral door het voeren van niet dagelijkse dingen. Te veel is nooit goed en kan leiden tot slapte of zelfs koliek. Suiker, en dat geldt ook voor krachtvoer, geeft snelle energie maar ook een bloedsuikerdip (moe en slap) en dat willen we natuurlijk liever niet.

Belonen geeft ook jou als ruiter een goed gevoel het paard te bedanken. Voor gezonde paarden geldt dan ook dat zo af en toe een pepermuntje, suikerklontje of snoepje heus niet zo erg is. De hoeveelheid kan wel het best klein zijn. De meeste paarden hebben deze extra calorieën echt niet nodig. Wist je trouwens dat chocola een stofje bevat dat op de dopinglijst staan? Slobber met wortel en appel is een lekkernij maar er wordt aangeraden dit niet vaker dan 1 à 2 keer per week te geven.

En zo is er nog genoeg te bedenken als beloning, zoals een heerlijke poetsbeurt, ontspannen buitenrit of wandeling en zelfs rust geven is een goede keuze. Niet elke beloning hoeft dus door de maag te gaan!

Bron: Voervergelijk/Paardnatuurlijk/Manegeruiter

Foto: privé Salina Steenmeijer