Paarden weten je bedoelingen

Onderzoekers keken naar paarden, met onbekende mensen “gewapend” met wortelen, onder drie omstandigheden. Ze ontdekten dat paarden anders reageerden op basis van bedoelingen van mensen.

Wat zijn precies die bedoelingen?

Als je van plan bent de wortelen te geven, weet het paard dat. Als je dat niet van plan bent, weet het dat ook. En zelfs als je van plan bent de wortelen te geven, maar je ze niet geeft vanwege je eigen onwil of gebrek aan slimheid.

Het is een bewijs dat, of het nu om wortelen of iets anders gaat, paarden onze bedoelingen begrijpen, zelfs als we ze niet kunnen waarmaken, volgens onderzoek door Franse gedragswetenschappers. Léa Lansade, een van de onderzoekers, is van mening dat als je bij een paard bent, beter niet kan liegen tegen jezelf én niet tegen het paard, want het weet wat je van plan bent te doen.

Experiment

Niet delen, niet kunnen delen of te onhandig om te delen?

Lansade en haar collega-onderzoekers, bestudeerden 21 privé rijpaarden toen deze een onbekende persoon met wortelschijfjes in hun handen, observeerden. In alle drie de situaties was er een plastic raam tussen de paarden en die personen.

Soms hielden ze de wortelen vast, maar waren ze niet van plan ze aan het paard te geven en maakten de lekkernij onbereikbaar, als het paard ze probeerde te pakken. Andere keren wilden ze de wortelen geven, maar leken ze moeite te hebben om met hun handen (voorbij een obstakel) te komen om ze bij het paard te krijgen. En in sommige gevallen wilden ze de wortelen geven, maar lieten ze deze steeds vallen.

Gedragsverschillen

De paarden lieten duidelijke gedragsverschillen zien, wanneer de aanbieders van plan waren de wortelen te geven en als ze dat niet van plan waren. In het bijzonder, als men ze ‘wilden’ geven maar niet konden (vanwege een raam) leken de paarden te proberen iets duidelijk te maken aan de mensen, door het (plastic) raam aan te raken. Maar toen men de wortels niet wilden geven, besteedden de paarden aanzienlijk minder tijd aan het kijken naar de personen voordat ze wegkeken.
Simpel gezegd, ze gaven het heel snel op toen ze beseften dat wij, de mensen, niet van plan waren om hen de beloning te geven.

Hoewel sommigen het misschien duidelijk vinden dat paarden menselijke bedoelingen kunnen begrijpen, is er een verschil tussen dénken dat een paard ergens toe in staat is en daadwerkelijk bewijzen dat het daartoe in staat is.

Verrassend

De manieren waarop paarden hun intelligentie laten zien, kunnen behoorlijk verschillen, zo is Lansade van mening.  Ze kunnen ons soms verrassen met indrukwekkende vaardigheden, zoals het herkennen van mensen in een video, zelfs als ze die mensen al maanden niet hebben gezien, of uitzoeken hoe ze deuren, grendels en zelfs sloten kunnen openen. Andere keren zijn ze, verrassend genoeg, niet in staat om taken uit te voeren die vrij eenvoudig lijken. Ze verwachten soms dat objecten altijd blijven waar ze zijn of het besef dat hun lichaam te groot is om zich achter een enkele boom te verbergen.

Het was heel verrassend dat, vanwege het ingewikkelde ontwerp van de studie, de paarden het verschil zagen in de bedoelingen van de aanbieders.

Uiteindelijk begrijpen paarden de bedoelingen misschien zelfs beter dan wij. Dat paarden onze doelen kunnen zien wil echter nog niet zeggen dat het vanzelfsprekend is om doelen van “iemand anders” te kunnen “lezen”.

Bron: H&H

Foto: PixabayWebTigerRay