Paarden zijn héél slim!

Je hebt ontdekt dat een paard bijzonder slim is. Altijd de weg naar huis vinden, uitzoeken of de elektrische afrastering aan of uit is en wormenkuur uitspugen nadat jij overtuigd was dat deze was doorgeslikt…

Hoe kwam je tot die ontdekking?

 1. Eigen navigatie

Je verkende urenlang het plaatselijke bos maar realiseert toch dat je verdwaald bent, laat de teugels vallen en laat het paard je rechtstreeks naar huis brengen. Ze zeggen: het paard ruikt de stal!

 1. Alleen goede dingen eten

Weigeren om voer te eten met medicijnen erin en zelfs de kleinste hoeveelheid knoflookpoeder kan een paard voor de gek houden. Je kunt proberen een kleine tablet gemengd met brokjes met de hand te voeren, maar die tablet blijft in je hand, de brokjes zijn verdwenen.

 1. Een kei in het openen van poorten

Richting een poort lopen om te zien of die zal bewegen. Als dat zo is, harder duwen zodat deze opengaat en er dan doorheen slenteren. Nuttig, denk je, totdat dit paard doorheeft ook de staldeur of een weidehek te kunnen openen, en vervolgens gaan wandelen.

 1. Ontwormen?

Rustig staan ​​om te worden ontwormd en je laten geloven kalm te zijn, maar dan weigeren de pasta in te slikken, of je laten geloven dat wel te hebben gedaan om het vrolijk uitt te spugen als je de stal verlaat.

 1. De voerruimte insluipen

Je laat per ongeluk de deur open en als je eenmaal uit het zicht bent, sluipt dat altijd hongerige paard naar binnen, tilt het deksel van de voerbak op begint te schrokken. Blijkbaar hoort het je terug rennen nadat je de fout had ingezien en ‘de onschuld zelve’ is weer terug op zijn eigen plekje eer je daar aankomt.

 1. Herkennen elektrische afrastering

Luisteren of er een klik is en recht door het lint lopen als er niets te horen is. Een deken op? Dan gewoon het risico nemen, wetende dat deze zal beschermen tegen eventuele schokken.

 1. Llichaamsklok

Het is voertijd, geen eten meer of het zat zijn om binnen te zijn, jouw stem horen en daar begint het schoppen tegen de staldeur. Oudere paarden doen dat soms minder, meestal omdat ze de jonge pony in de stal ernaast hebben geleerd te schoppen.

 1. Afdoen van eigen halsters

Een halster in stal aan laten ​​is een no-go,. Er wordt een spelletje van gemaakt om het ergens aan te gaan haken, te trekken en kapot te maken. Gewoon om iets aan jou duidelijk te maken.

 1. Jouw humeur

Weten wanneer je in een slecht humeur bent en ook meteen de oren naar achteren. Je moet óf opvrolijken, ofwel ergens anders heen gaan en je daar dan maar ellendig voelen.

 1. Karakter

Nummer negen laat ook zien of je iemand ook leuk vindt of niet. Als je dat niet doet, is het paard ook niet bereid om je vriend te zijn: oren naar achteren en tanden die graag happen.

 1. Goed springen

Voor een hindernis op het beste moment aankomen, het is alleen jouw taak om aan te sporen en niet te veel ruimte geven. Het gebeurt dan ook zelden dat iets omver wordt gesprongen.

 1. Weten wanneer te gedragen

Zo brutaal en ondeugend als het paard met grondwerk kan zijn, zo super veilig is het om te rijden. Wanneer een ruiter heel jong of onervaren is, weet dit paard altijd het beste gedrag te laten zien!

Bron: H&H

Foto: PixabayAnnolyn