Paardenmelk? Ja, paardenmelk!

Wanneer je naar de huisarts gaat als je last hebt van je huid, schrijft deze meestal een zalf, crème of ander middeltje voor. Waar je niet meteen aan zou denken is een kuur van paardenmelk maar die kan ook heel goed werken. In 2002 is Paardenmelkerij De Lage Wierde te Wirdum gestart met het melken van twee Haflingers. De reden hiervoor was het nichtje van eigenaar Cor de Winter dat een ernstig droge en gevoelige huid had en waarbij reguliere medicijnen niet meer werkten.

Met succes

De Winter vertelt dat zijn nichtje zwanger van haar tweede kindje was en toen de jeuk niet meer aankon. Toevallig zag ze toen een aflevering van het Klokhuis over paardenmelkerij. Wij wisten niet hoe we hieraan konden komen, maar we zijn op zoek gegaan. Na zes kuren was de eczeem enorm verminderd. De Winter had ook veel last van zijn maag, dus besloot hij het ook te proberen, en niet zonder succes. Na de kuur zei hij: ‘Dit is wat ik wil!’ Zo is de melkerij ontstaan.

Waardevolle voedingsbron

Paarden en pony’s worden edele dieren genoemd met benen en een hoofd omdat zij zo met mensen vergelijkbaar zijn. De overeenkomst tussen paardenmelk en menselijke melk maakt de paardenmelk voor ons een waardevolle voedingsbron. Ze bevat veel onverzadigde vetzuren en albumine/globuline eiwitten. Deze zijn kort, licht verteerbaar en van groot belang voor de darmflora en darmwand. Bovendien bevat paardenmelk veel vitamines en belangrijke aminozuren.

Lekker

Volgens mevrouw de Winter die ook actief meehelpt in het bedrijf, drink je paardenmelk dus wel echt als medicijn. Veel mensen vinden het trouwens niet ekker. Het is veel zoeter, maar er zit ook bijna geen vet in dus goed voor de lijn.

Andere producten

De melkerij heeft ongeveer 20 paarden die ze gebruiken voor het melken. Dat gaat wel volledig automatisch. De merries worden in de wintermaanden drie keer per dag gemolken en in de zomermaanden vijfmaal daags. Paardenmelk kan niet alleen gedronken worden maar kan ook worden verwerkt in andere producten zoals crème, shampoo en zeep. Omdat paarden wel maar twee uiers hebben, gaat het iets langzamer dan in een gemiddeld melkveebedrijf. De Winter en zijn vrouw vinden het bedrijf, ondanks dat de vraag naar paardenmelk groeit, prima zoals het nu is, omdat ze op een leeftijd komen dat ze denken: ‘Het is goed zo’.

Bron:  Paardenmelk niet aan te slepenHoefslag

Foto: Digishots