Paardenmensen moeten keuzes maken bij het Hollandse weertje

Het veranderlijke Hollandse weertje kan paardeneigenaren wel eens hoofdpijn bezorgen. Er is altijd een tijd dat het niet warm of koud is, of dat het binnen enkele minuten van het ene in het andere kan veranderen. We gebruiken graag de naam ‘tussenweer’ en dat kan voor paardenmensen wel eens voor probleempjes zorgen.

Welke?

Dekens

Het kan ’s ochtends en’ s nachts ijskoud zijn, maar tegen lunchtijd is het heel warm. Je verzorgt eerst het paard, maar moet dan aan het werk. Dat brengt het probleem met zich mee om te kiezen welke deken je wél of niet op moet leggen. Waarom heeft nog niemand dekens uitgevonden die zich aan kunnen passen?

Vliegenmaskers

Het is warm en er zoemen vliegen rond, maar midden op de dag valt er plotseling een regenbui. Je wilt het paard een vliegenmasker opzetten, maar dat wordt dan kletsnat. Wat kunt je het beste doen?

Binnen of buiten?

Het weer ’s ochtends is prachtig en je zou je schuldig voelen als je het paard niet in de wei zou zetten om ervan te genieten, maar stel dat het later zat gaan plensen? Je wilt niet dat het paard de hele dag in zijn stal staat, maar weet ook dat het op en neer langs het hek zal lopen als het bij slecht weer buiten blijft.

Perfecte timing

Als je op het punt staat te gaan rijden en je ziet de donkerste stormwolk naderen, dan bereken je dat je ongeveer 20 minuten hebt voordat je doorweekt raakt. De trainer vertelt je altijd dat kwaliteit gaat boven kwantiteit, dus: klaar voor de start en ga!

Lopende weerman/-vrouw

Als een van je vrienden wil weten hoe het weer de komende tien dagen zal zijn, weten ze dat jij de persoon bent aan wie ze het moeten vragen. Je bent een wandelende weerman/-vrouw en weet precies van uur tot uur wat de weergoden in petto hebben voor een buitenritje.

Rijkleding

Natuurlijk is het paard het belangrijkst, maar wat ga je in vredesnaam voor rijkleding dragen, nadat de zomer- en wintersetjes zijn gesorteerd? Je hebt het heel koud bij het verzorgen en opzadelen, maar zodra je in het zadel zit en in draf gaat, breekt het zweet uit. Je zou willen dat je een T-shirt onder je trui had aangetrokken.

Bron: H&H

Foto: PixabayFritsdeJong