Paardenmensen zijn ‘een beetje anders’

De echte paardenliefhebber kent die blikken van de niet-paardenliefhebber wel. Als je trots bent op je 6e plek bij een wedstrijd (dus niet hebt gewonnen?!) of als je enthousiast bent over je vroege zondagochtendrit om 06:00 uur. Het zijn blikken die duidelijk maken dat mensen met paarden een ‘klein beetje anders’ zijn, tenminste volgens de niet-paardenliefhebbers…

Waarom denken zij dat?

We zullen het eens op een rijtje zetten.

Op zondagochtend slapen zij het liefst uit, jij staat al voor dag en dauw op stal.

Met elk weer, hitte of kou, regen en wind zit jij bij de paarden, terwijl zij lekker thuis de ideale plek vinden.

Jij bent er zeker van: een verkoudheid en kater gaan beslist weg te paard in de frisse lucht. Zij kruipen liever hun bed in met een warme kruik en een paracetamol.

Zaterdagavond nog wat gedaan? Dat is allang bekend, je ging vroeg naar bed voor de wedstrijd op zondag.

Het wordt als vreemd gezien dat jij winkelen een ‘grappige’ hobby vindt om op een CV te zetten.

Waarom zoek je je ontspanning niet bij een gewone lekker massage of uurtje in het bubbelbad in plaats van bij een paard?

Je begrijpt echt niet waarom ze met een grote boog om een hoopje paardenpoep heen lopen. Die poep is puur natuur en de geur is zó weg toch?

Collega’s kijken het hele jaar naar de zomer uit, maar dat is niet jouw favoriete seizoen vanwege de dazen en al het andere wat er rondvliegt. En een paard kan z’n neus verbranden, stel je voor!

Dat nieuwste aerodynamische zadel dat binnenkort op de markt komt, heeft meer jouw interesse dan de laatste-mode-schoenen… tenzij het rijlaarzen zijn.

Bijdragen aan het zoveelste cadeau voor een collega, oké een kleine bijdrage dan want ja, de dierenarts moest weer eens langskomen. ‘Echt?? Is een dierenarts zo duur!?’ is dan ook een veelgehoorde reactie.

Als je heel enthousiast over de wedstrijd van afgelopen weekend vertelt vragen ze of je gewonnen hebt. Jouw antwoordt: ’Nee, maar we hebben zoveel ervaring opgedaan!’ geeft een blik terug of ze water zien branden.

Beste gesprekken voeren met je paard? Onmogelijk!

In je paardrij-kloffie en modderschoenen even snel naar de supermarkt of je kind uit school halen? Dat doe je toch zeker niet?

Een bruin gezicht, onderarmen, maar je benen lijken wel melkflessen. Waarom? Die zien zeker nooit zonlicht. Dat is vast niet gezond.

Jij: vol lof over de prestaties van Jesse Drent, Britt Dekker, Jeroen Dubbeldam, Adelinde Cornelissen, Edward Gal of Tim Lips. Zij hebben geen flauw idee over wie je het hebt.

Je vertelt dat een paard zo geweldig tot dragen kwam. ‘Dragen?’ Ja, hij bleef zo lekker bij elkaar! De verzameling was perfect. En de achterhand kwam zo mooi eronder. Nou ja, je bedoelt hij liep gewoon goed, maar dat begrijpen ze toch niet.

Passie

Die gekke dingen allemaal. Waar zouden ze vandaan komen? Misschien is de verklaring heel simpel: gedreven door passie. En passie die voor warme handen en voeten zorgt, je met eenvoudige maaltijden tevreden laat zijn, je weerstand verhoogt maar vooral een passie die je in goede en slechte tijden steunt!

Bron: Horse and Hound / Hoefslag

Foto: Salina Fotografie