Paardenpassie vraagt soms opofferingen

Paardenmensen denken vaak dat ze alles kunnen. Paardenpassie, werk, relatie, sociale contacten: ze zijn altijd op zoek naar de beste balans tussen ‘paardenleven’ en ‘normale leven’.

Toch komt er bij elke ruiter wel eens een moment dat keuzes moeten worden gemaakt. En het is ook zo dat er best eens offers worden gebracht. In de praktijk blijkt echter dat de meeste zaken het toch afleggen tegenover de geliefde edele viervoeters.

Opofferingen voor paardenliefde

Relatie

Een paard is geregeld een ‘gemene deler’ in een relatie. Dit komt omdat een partner er toch mee moet kunnen omgaan dat hij of zij niet altijd op de eerste plaats komt. Een goede tweede plaats, dat dan weer wel… De laatste druppel die de emmer wel eens zou kunnen laten overlopen, kan zijn als je de verjaardag van je partner vergeet, maar die van je paard wel onthoudt… oeps!

‘Zomaar’ vakantie

Al lijkt het je heerlijk om ‘zomaar’ even op vakantie te gaan, jammer genoeg kun je dit niet zomaar doen. Vooral niet als je weer rekeningen van hoefsmid, dierenarts en inschrijfgeld voor wedstrijden moet betalen. En dan zeker niet te vergeten dat je paard je veel te erg gaat missen als je er niet bent (of is dat juist andersom?).

Sportschool

Wie heeft er een abonnement op de sportschool nodig als je al vele uren bezig bent met uitmesten, waterbakken vullen en met emmers sjouwen. Bovendien is een goede, fanatieke rijles toch alle cardiotraining die een mens nodig heeft?

Geld uitgeven

Paardenmensen hebben meestal ‘met toestemming’ een gat in hun hand. Goed, de gemiddelde mens geeft misschien geld uit aan een dure tas, make-up en/of spaart dan voor een nieuwe auto, maar paardengekken trakteren liever de paarden. Dit betekent vaak blut achterblijven, maar de beloning is alle paardenliefde die een mens nodig heeft. En dat is natuurlijk ook wat waard!

Veel tijd

Paarden kosten geld, maar ook veel tijd. Iets waar elke paardeneigenaar zich akelig bewust van is als er weer 36 uur in één dag gestopt wil worden.

Iets voor jezelf

Een rondje supermarkt doen in (een beetje vieze) rijkleding is heel normaal, maar dat even ter zijde: een nieuwe mooie deken voor je paard is toch ook veel belangrijker dan een nieuwe jas voor jou. Ja, óók als de rits al maanden niet meer goed dicht gaat en je niets meer in je zak kunt stoppen door de gaten die erin zitten.

Minder slaap

Een mens heeft ongeveer zeven tot negen uur slaap nodig. Als je een paard hebt, overleef je waarschijnlijk toch wel met wat minder uurtjes. Vroeg opstaan voor een ritje nog voor je naar je werk gaat, een avondje uit en toch om zes uur uit bed omdat je op wedstrijd gaat en laten we niet vergeten die keren dat je uit bed bent gebeld omdat je paard ziek was. Slaap, wat is dat?

‘Normaal leven’

We doen het uiteraard allemaal heel graag. De relatie, het geld, vakantie en slapeloze nachten die lijken soms onbelangrijk, maar er zijn wel eens van die dagen dat je zeker weet dat paardenliefde ten koste van je gezonde verstand gaat. Op die dagen is het misschien verleidelijk om ‘de knol’ op Marktplaats te zetten en een zogenaamd ‘normaal’ leven te starten. Slaap er dan even een nachtje over want morgen denk je hoogstwaarschijnlijk weer heel anders.

Bron: Horse&Hound/Hoefslag

Foto: PixabayFreepics4you

What do you want to do ?

New mail