Paardenpoep op de openbare weg: ruim jij het op?

Er zijn veel mensen die paardenpoep op straat verschrikkelijk vinden en het zorgt al jaren voor een grote bron van ergernis. Hoe erg, dat ontdekte hippisch ondernemer en ruiter Jan Veenstra uit Wateren in 2020 tijdens een buurtgesprek. Hij besloot het probleem op een leuke manier te willen aanpakken (bericht Buitenruiters/DVHN).

Probleem erger

Bewoners gaven bij dit gesprek aan dat overlast van paardenmest ver bovenaan hun lijstje staat, en niet langer meer geduld wordt. Zij maakten het probleem al heel vaak bij de gemeente kenbaar. Helaas veranderde er niets en het probleem verergerde zelfs.

Veenstra besloot dat er iets moest veranderen. Hij bracht het mest opruimen bij zijn klanten én andere hippisch ondernemers onder de aandacht. Ook in de plaatselijke krant kwam een artikel, waarin ruiters werden opgeroepen om de mest op openbare wegen voortaan op te ruimen.

Bord gemaakt

Dit alles bleek niet genoeg te helpen en dus ging Veenstra tot een andere aanpak over. Hij ontwierp een bord waarop, op een vriendelijke manier, kenbaar wordt gemaakt dat het wenselijk is dat ruiters mest van hun paard opruimen.

Met mooie weer in aantocht en meer ruiters op pad, plaatste hij de borden op particuliere grond in zijn buurt. Komt de boodschap goed over, dan hoopt hij de gemeente enthousiast te maken. En hij hoopt dan natuurlijk ook dat ze overal in de gemeente geplaatst kunnen worden.

In 2017 werd dit overigens voor Mandy Brouwers uit de Zeeuwse gemeente Schoondijke in de zomer van 2017 ook al duidelijk. Ze rijdt met haar paard Yke graag door het dorp en amazone bedacht hiervoor zelf een originele oplossingoplossing.

Bekijk hier een foto van het bord in kwestie.

Bron:  Buitenruiters / DVHN

Foto: Shutterstock