Paardensolarium: heerlijke ontspanning

Warmte prikkelt de bloedsomloop, ontspant verkrampte spieren, verlicht pijn en voorkomt spierpijn. Voor menig paard is het paardensolarium dagelijks aan de orde. Vooral in de winter, maar óók in het warme seizoen, is de warmte van boven goed.

Het solarium wordt steeds populairder. Of het nu voor of na het rijden is, ruiters zetten de edele viervoeters graag onder deze kunstmatige warmtebron.

Wat kan warmte doen?

Warmte zorgt voor ‘feel-good’, onmisbaar om lichaam en geest fit en gezond te houden. Het dient niet alleen om te ontspannen in rust, maar ook als eigen bescherming van het lichaam tegen de spierinspanning bij training. Een koude start is vergif voor spieren, banden en pezen. Vooral in de winter, wanneer het paard langer in de koude box is, is een goede warming-up belangrijk om blessures te voorkomen. Uitgebreid stappen: goed om de gewrichten te ‘smeren’. Vergelijk het met een voetballer die enkele minuten voor hij invalt bij een wedstrijd, langs het veld op en neer rent. Niet alleen het actieve opwarmingswerk, maar ook de extra toevoer van warmte helpt de spieren te ontspannen en zich voor te bereiden op hun taken.

Veel goeds

Warmte doet veel goeds, het helpt ook bij de behandeling van plotselinge verwondingen, spanning of langdurig ongemak. ‘Warmte vermindert spierkrampen en pijn in het behandelde gebied’, zegt dierenarts Philipp Teichmann. De warmte stimuleert de stofwisseling en de plaatselijke bloedcirculatie. Dit verbetert de rekbaarheid van het weefsel en het ontspannen kan beginnen. Pijn in gewrichten en pezen worden zo minder. Elke spier is verbonden met het bot via een pees. Soepelheid staat hier voorop. Met betere bloedcirculatie kunnen pijn en ontstekingen sneller verdwijnen. De betere werking van de lymfevaten ondersteunt ook het zieke gebied.

Houd de warmte in het lichaam

Na een uitgebreide warmtebehandeling, zoals onder het paardensolarium, is het zeker ook belangrijk om de warmte in het lichaam te behouden. Heerlijk opgewarmd, moet het paard niet onbeschermd worden blootgesteld aan regen, kou of tocht. Advies: doe altijd een paardendeken op zodat de warmte niet snel verdwijnt! Op die manier kun je de warmte gewoon langer op het paard en op de spieren houden. Als warmte wordt toegepast na het sporten, koelt de spier langzamer af en worden afvalstoffen afgebroken. Vooral in de winter kan ‘thermoregulatie’ van het paard worden verward met ‘warmtetherapie’. Warmte kan over het algemeen beter worden opgenomen/vastgehouden door bandages bij de ledematen dan bij bijvoorbeeld de rugspier.

Wat kan het paardensolarium doen?

Een solarium maakt gebruik van infraroodlicht, verdeeld in drie golflengten: de kortegolf-infrarood A, de middellanggolf-infrarood B en de langegolf-infrarood C. Elke golflengte heeft een andere indring-diepte. B-straling dringt tot in de lederhuid, C-straling dringt bijna niet in en wordt al opgenomen in de bovenste huidlaag. Alleen A-straling, ook wel ‘dichtbij-infrarood’ genoemd, dringt in het onderhuidse weefsel. ‘Met een solarium kan iedereen iets goeds doen voor zijn paard, vooral in het koude seizoen’, zegt Teichmann. Vóór de training wordt het gebruikt voor algemeen opwarmen en opwarmen van de rug, ná het trainen voor ontspanning en om spierpijn te voorkomen. Ook voor paarden met rugklachten, zoals ‘kissing spines’, is een solarium goed om de spieren op te warmen voor het werk. Voor zwetende paarden met een verhoogde hartslag is het echter beter om deze niet direct na het werk onder het solarium te zetten. Dit geeft het verwarmde paard namelijk nog méér energie.

Aandacht voor de hoogte!

Het is goed als de hoogte kan worden aangepast omdat het paardensolarium beter niet te laag kan worden ingesteld. Het wordt al snel te warm en onprettig voor het paard. In het ergste geval leidt dit tot zich slecht voelen en verstoring van de gevoeligheid van de huid. Daarom moet altijd de minimale afstand worden aangehouden die door de fabrikant is aangegeven. Meestal is de aanbevolen afstand tussen 60 en 80 centimeter. Aan te raden is een tijdsduur tussen de tien en 20 minuten. Om een ​​super resultaat te krijgen, moeten de te behandelen gebieden minstens vijf graden opwarmen. Maar let op: opwarming van meer dan twaalf graden is al pijnlijk voor een paard!

Bron: St.Georg
Foto: Digishots