Paardensport en ruiteruitrusting

Geluk zit op de rug van een paard. Voor jong en oud, meisjes en jongens, paardensport is erg populair. Een goede ruiteruitrusting mag daarbij niet ontbreken.

Kiezen manege

Veel kinderen beginnen met springen om een ​​gevoel te krijgen voor het ritme van het paard. Het verband tussen gymnastiek en paardrijden is natuurlijk erg leuk. In de eerste uren van het rijden gaat de ruiter meestal nog aan de longe, zodat er op de zit geconcentreerd kan worden en de juiste houding kan worden aangenomen. De instructeur moet een gedegen opleiding hebben om goed te kunnen reageren op de sterke en zwakke punten van de leerling. Een kalm en betrouwbaar karakter is belangrijk voor leerpaarden. Bij het kiezen van een manege moet de toekomstige ruiter ook letten op de algemene toestand van de paarden en de stal.

Voor de eerste paar uur (test)rijden zijn enkelhoge schoenen met een doorlopende zool en een lage hak, een cap en een sterke, nauwsluitende broek voldoende. Als je eenmaal de lucht in de stal hebt gesnoven en plezier in het rijden vindt, is een echte ruiteruitrusting wel aan de orde.

De cap

De beste ruiter is al van zijn paard gevallen. Een cap is noodzakelijk om het hoofd te beschermen. Die moet absoluut een keurmerk hebben. Dit zorgt voor de beste kwaliteit op basis van uitgebreide tests. De toekomstige ruiter kan beter niet kiezen voor gebruikte helmen, omdat fijne haarscheurtjes van eerdere valpartijen niet zichtbaar zijn. Een optimale bescherming bij een val is dan niet langer gegarandeerd. In gespecialiseerde winkels krijg je optimaal advies, omdat een perfecte pasvorm op het hoofd van groot belang is. De cap moet goed passen en niet schuiven tijdens lichte hoofdbewegingen. De sluiting op de riem bij de kin moet in maat verstelbaar zijn en goed passen. Kinderhelmen zijn in de meeste gevallen ook in grootte verstelbaar en daardoor aan te passen aan de groei. Caps zijn te koop vanaf circa 80 Euro. Het is een goede, belangrijke investering.

Het veiligheidsvest

Een val kan snel gebeuren. Of het nu in dressuur, springen, veelzijdigheid, buitenrijden of in paardrijlessen is. Het paard is een ontsnappingsdier en een ongeluk in een angstige seconde kan niet worden uitgesloten. In de meeste gevallen gaat het om het hoofd of bovenlichaam in geval van een val. Om de borst, schouders en rug te beschermen, zijn er speciaal uitgeruste beschermende vesten en rugbeschermers in speciaalzaken (bodyprotectors). De beschermende vesten en rugbeschermers hebben inmiddels hun weg gevonden naar het ‘normale ruiterleven’. Het gebruik van deze bescherming is steeds verder uitgebreid, vooral voor beginners, kinderen en buitenrijden. De romp, vooral de borst en wervelkolom, worden beschermd tegen gevaarlijke verwondingen en kneuzingen door speciale vulling. Het beschermende vest ziet er in het begin een beetje stijf uit en vooral kinderen vinden het niet altijd prettig om te dragen. De lichaamswarmte verzacht echter vaak het materiaal en er is geen nadeel meer bij het rijden. Zoals de naam al doet vermoeden, beschermt de rugbeschermer alleen het ruggedeelte. Vesten die niet zo zwaar gepantserd zijn als de gebruikelijke beschermende vesten, maar nog steeds het ribgebied beschermen met lichte vulling in aanvulling op het ruggedeelte, zijn ook verkrijgbaar. Een middenweg dus tussen beschermend vest en rugbeschermer. In elk geval moeten ze goed passen. In de onderrug mag het niet te lang zijn, anders kan het op het zadel liggen. Er zijn ook vesten die verstelbaar zijn voor kinderen en kunnen worden aangepast aan hun groei.

De rijbroek

Goede rijbroeken zijn ook belangrijk om stevig in het zadel te zitten. De pasvorm moet goed zijn en toch prettig te dragen. Veel rijbroeken zijn van stretchmateriaal en passen zich daarom goed aan het been aan. Moderne materialen zorgen voor een prettige pasvorm en maken rijden in zomer en winter een plezier. Er is een keuze tussen rijbroeken met volledig lederen garnituur, dat wil zeggen op de benen en in de billen, en kniestukken, die, zoals de naam al aangeeft, lederen garnituren in het kniegebied hebben. Bovendien zijn Jodhpur-broeken verkrijgbaar bij gespecialiseerde winkels, die een mogelijkheid zijn voor de nauwsluitende rijbroek. Deze hebben iets wijd uitlopende benen en zijn zeer slijtvast en gemakkelijk te onderhouden.

Laarzen, enkellaarzen en chaps

Goed schoeisel is een must voor de ruiter. Het is niet de prijs die beslist, maar het juiste gevoel in de schoen/laars. De maat moet kloppen. Vooral bij laarzen zijn de optimale schachtbreedte en -lengte erg belangrijk, omdat anders een goede grip in de stijgbeugel moeilijk wordt. De laars mag niet te dicht tegen de kuit zitten en mag niet in de achterkant van de knie drukken. Enkellaarzen zijn een andere optie. Die kunnen worden gecombineerd met chaps en vormen een goed alternatief, vooral voor kinderen.

Handschoenen

Een stevige grip in de teugels is erg nuttig dus rijhandschoenen kunnen daarbij goed helpen. De huid tussen de vingers wordt zo ook niet geïrriteerd. In de winter zorgen ze ook voor warme handen.

Rijden moet vooral leuk zijn! Om echt een prettig gevoel te hebben op de rug van een paard is vooral veilige uitrusting noodzakelijk. Voor eigen bescherming en voor zorgeloos rijden.

Bron: Pferd.de

Foto: Pixabay MarelAmber

What do you want to do ?

New mail