“Paardenverdriet” wie kent het niet?

Hoeveel we ook van ze houden, paarden testen ons geduld, financiële onafhankelijkheid en zelfs de controle over onze emoties. En hoewel ze ons meestal laten glimlachen en lachen, zijn hier een aantal voorbeelden waardoor een paard je misschien aan het huilen maakte.

Stoppen bij hindernis

Wie al wist dat een val dramatisch kan aflopen bij een kleine, onbeduidende hindernis, weet dat inmiddels ook uit eigen ervaring. De val was veel te hevig en/of het gekraak veel te hard voor een dunne balk. Dit, samen met een beetje verlegenheid, is het perfecte recept voor een paar tranen.

 

val pony

Rekeningen die binnenkomen

Bij een eigen paard of pony vragen we ons af (vooral tijdens de corona pandemie als er geen wedstrijden zijn) waarom we honderden (soms duizenden) euro’s aan rekeningen van dierenarts, hoefsmid en voer betalen. En dat voor dit ondankbaar lijkende, vierbenige moddermonster dat gewoon veel eet en daardoor ook nog eens heel veel poept.

Afscheid nemen

Het maakt niet uit hoe vaak jij zelf of de manege een paard verkoopt of er een is overleden, de emoties lopen hoog op en de tranen zullen stromen. Twee van de meest emotionele onderdelen van het omgaan met paarden, die nooit gemakkelijker worden.

Op je voet staan

Een gil, gevolgd door *scheldwoord naar keuze* en gevolgd door huilen.

 

Niet in trailer

De schaamte en verlegenheid is soms gewoon te veel als een paard zich op deze manier op een concours laat zien. Je vraagt ​​je af waarom het dit besluit te doen nét als je naast een prof of een menigte gapende toeschouwers geparkeerd staat. Als je woede afneemt, begin je in paniek te raken; zal ik deze stijfkop ooit binnenkrijgen? Moet ik dan maar in het zadel naar huis rijden? Gefrustreerde tranen in afwachting van het resultaat van al je moeite.

Bokken in een proef

“Alsjeblieft, praat alsjeblieft minstens 10 minuten niet met me als ik uit de ring kom, anders begin ik te huilen.” Maar dat gebeurt uiteindelijk toch nadat je woede is bekoeld.

Trots

Blije tranen, voor een keer! Echt, ze gebeuren. Een moment dat er eindelijk resultaat was of een moment waarop het paard je zo blij en trots liet voelen om erop te mogen rijden.

Doelen

Een hartverscheurend gebeurtenis waarbij je doelen, misschien een ‘resultaat-droom’ of een ‘heel bijna’ moment, om een of andere reden niet van de grond komen. Soms is gewoon even de tijd nemen om alles “eruit te huilen”, het beste voordat je helemaal opnieuw begint.

Bron: H&H

Foto: PixabayYkaiavu