Paardenwelzijn: ‘een paard is geen mens’

Of het nu gaat om paarden die in een manege lopen of in de topsport, paardenwelzijn is vandaag de dag een veelbesproken onderwerp. Wat belangrijk is als we het hebben over het welzijn van paarden, is het stoppen met behandelen van paarden alsof ze mensen zijn.

Als we het paardenwelzijn willen verbeteren, dan zullen we onze eigen gewoontes moeten veranderen. Wij moeten ons aanpassen, niet de paarden. Volgens Britse onderzoekers is dat geen eenvoudige stap.

Menselijk gedrag

Debbie Busby, vertegenwoordiger van de Britse organisatie HBCA is van mening dat de hoofdoorzaak van de meeste welzijnszaken voor paarden het menselijk gedrag is. Onderzoekers van het University College London hebben twee hulpprogramma’s ontwikkeld om mensen te helpen bepaalde gedragingen te begrijpen. Ze moeten ook inzien dat die moeten veranderen.

Er zijn vier soorten problemen van paardenwelzijn: stress of pijn, verkeerde voeding, verkeerd stal-/weidemanagement, uitgestelde dood (het niet laten inslapen van paarden terwijl dat wel het verstandigst zou zijn).

Betekenis welzijn

Toewijzing en passie is er genoeg in de paardenwereld. Vaak is er echter een gebrek aan kennis over wat de paarden écht nodig hebben. Ook de betekenis van ‘paardenwelzijn’ wordt steeds anders. Welzijn in de goede betekenis van het woord houdt in dat het dier zich goed moet voelen, niet alleen dat het kan overleven. Dit betekent dat het dier een leven heeft dat de moeite waard is.

Verandering van gedrag

De verandering van menselijk gedrag tegenover het paard gaat in vier fases.

Proces: mensen moeten enthousiast, in staat zijn én de kans hebben om te veranderen.

Psychologie: de goede manier gebruiken om mensen te laten veranderen, niet door met het vingertje te wijzen, maar door het te bespreken.

Omgeving: de verandering in menselijk gedrag moet steun krijgen in het dagelijks leven van eigenaar, relatie, werk en achtergrond.

Accepteren: mensen moeten zich betrokken voelen bij de verandering en het accepteren als hun eigen keuze en doel.

Ontwikkeling

Busby is van mening dat verandering een groeiproces is en niet alleen maar narigheid en tegenslag. Het is méér en ook moeilijker dan alleen kennis opdoen. Mensen kunnen veranderen, maar in de dierenwereld is dat niet altijd normaal en gemakkelijk.

Bron: The Horse

Foto: Shutterstock