Paardrijden maakt het verschil

Veel mensen die niets met paarden hebben, zullen het gek vinden wanneer je zegt dat een paard je beste vriend kan zijn en dat niets of niemand dat kan veranderen. Paarden en paardrijden hebben het leven van veel mensen echt verbeterd. Maar waardoor komt dat nu precies? En waarin herken jij jezelf het meest?

1. Respect

Paarden kunnen kinderen op een speciale manier leren om respect te hebben voor natuur en dier. Het rijden en verzorgen van een paard vraagt om discipline, rust en een goede houding. Vanaf jonge leeftijd kan dit al geleerd worden.

2. Minder stress

Onderzoek heeft laten zien dat paardrijden na een stressvolle dag helpt te ontspannen. Wat is er fijner dan na een lange of zware werk-/schooldag thuis te komen en alle druk van je af te laten glijden? Deze relaxte activiteit laat je problemen en zorgen even verminderen en zorgt dus ook voor minder stress.

3. Houding verbeteren

Bij paardrijden heb je een goede houding en zit nodig: die geven namelijk alle hulpen door aan je paard. De houding speelt ook een rol in het dagelijks leven, want het bepaalt de manier waarop je loopt en de manier waarop je staat.

4. Buiten

Televisie, mobieltjes, tablets en laptops zijn allemaal apparaten die ons binnen houden. Bovendien kunnen ze vaak voor stress in ons leven zorgen. Paarden moedigen je aan om naar buiten te gaan en ze te verzorgen en/of te rijden. Het actief bezig zijn en het contact dat je hebt met de trouwe viervoeter, is ook goed voor je gezondheid.

5. Positieve invloed

Dat paarden een perfecte therapie kunnen zijn is algemeen bekend. Ze kunnen bijvoorbeeld het leven van mindervaliden verbeteren door deze te laten ervaren hoe het is om op een paard te rijden. Daarnaast hebben de dieren een positieve invloed op hun verstandelijke gezondheid. Ook worden er steeds meer paarden voor trainingen gebruikt, waarbij men kan leren om zelfverzekerd, rustig en vol vertrouwen te zijn.

6. Nooit alleen

Vriendschappen die worden gesloten op de manege, de rijvereniging of op wedstrijd zijn vaak de aller sterkste vriendschappen. Een uitspraak die je vaak hoort is dan ook: ‘Als je paardrijdt, ben je nooit alleen’.

7. Spieren

Paardrijden is ook goed om je lichaam te trainen. Tijdens het paardrijden gebruik je spieren waarvan je eerder misschien niet wist dat je ze had. Nadat je voor de eerste keer hebt gereden, heb je vast en zeker in deze spieren spierpijn.

Maar wat is er nou leuker dan trainen en van de natuur genieten tegelijk?

Bron: horsespirit 

Foto: Sabine Timman