Paardrijden om gewicht kwijt te raken

Een groot gezondheidsprobleem bij de mensen tegenwoordig is overgewicht. Nog nooit waren er zoveel mensen met overgewicht. Eén op de drie kinderen in Europa heeft obesitas, dit is een ernstige vorm van overgewicht.

Eten en verbruiken

De Nederlandse Prof. Dr. Eric van Breda, medisch fysioloog bij de Universiteit van Antwerpen, is van mening dat je een gezond gewicht kunt krijgen, maar niet alléén door te sporten! Het krijgen van overgewicht verschilt per persoon. Een klein aantal heeft één of meerdere erfelijke afwijkingen waardoor hun vetmassa toeneemt. Maar de meeste van de mensen wordt te zwaar doordat de balans van eten niet in evenwicht is met het gebruik van dat eten (de energie). Heel simpel gezegd: het aantal calorieën dat je eet is niet in evenwicht met het aantal calorieën dat je gebruikt.

Prof. Dr. Eric van Breda, medisch fysioloog

Ingewikkeld

Er zijn zoveel fabels over calorieën dat het te ver gaat om alles uit te leggen maar één ding staat vast: van alléén sporten moet je niet te veel verwachten om af te vallen. ‘Maar’…. hoor ik zeggen: ‘in 2013 heeft in de Hoefslag een artikel gestaan over een campagne in Engeland: ‘Draven om af te vallen’ en die werd door een aantal mensen bevestigd. Van Breda zegt dat het voor wetenschappers al moeilijk is om het ingewikkelde spel van energiestofwisseling te begrijpen en kan hij met zekerheid zeggen dat er door foute uitleg en ideeën veel misverstanden ontstaan.

Rekenen

Hij legt een rekenvoorbeeld voor om te helpen de echte waarde van sport bij afvallen te begrijpen. Misschien een beetje moeilijk maar we leggen het toch zo goed mogelijk uit.

Het staat vast dat overgewicht (of obesitas) wordt bepaald door het gewicht van de vetmassa. Stel voor je bent 20 kg zwaarder geworden. Je wil je gezondheid weer ‘op het goede pad’ krijgen. Je zult dus 20 kg moeten verliezen. Maar vetcellen hebben ook een kleine hoeveel water en andere stoffen in zich dus laten we zeggen dat je 18 kg vet moet verliezen. Één gram vet staat gelijk met 9 kilocalorieën(kcal). Een calorie is de waarde van energie. Dus 18 kg = 18.000 gram keer 9 kCal = 162.000 kcal.

Is het nog een beetje te volgen? We moeten dus 162.000 kcal verbranden om 20 kg lichaamsgewicht (18 vet) kwijt te raken. En nu begint het lastig te worden, want bij het sporten verbrand je (ligt eraan hoe intensief je sport) behalve vet ook koolhydraten (suikers). Hoeveel dat is, weten we niet zonder dat uitgebreid te testen in een laboratorium en is afhankelijk van leeftijd, geslacht, conditie, lichaamsgewicht, etc.

Hoe het komt is niet altijd duidelijk maar meestal hebben mensen met overgewicht ook een mindere conditie en gebruiken meestal meer suikers dan vet bij het sporten. Maar nog nooit is aangetoond dat omgekeerd óók waar is. Vandaar dat als A = B, B zeker niet A hoeft te zijn.

Twee jaar

Terug naar die rekensom. Laten we zeggen dat de helft van je energiegebruik door vet wordt ingevuld en dat je bij paardrijden 600 kcal per uur verbrandt (dit is een hoge schatting door de weinig wetenschappelijke studies; waarschijnlijk ligt het aantal kcal een stuk lager). De helft is dus voor vet, dus 300 kcal. We moeten nu weer even terug naar die 9 kcal per gram. Dat betekent dat je 300/9 = 33 gram vet per uur paardrijden verliest.

Weet je nog de 18.000 gram vet die we moeten kwijtraken?

Dus 18.000/300 is 545 uur paardrijden om de 20 kg gewicht kwijt te raken. Bij vijf keer per week een uur paardrijden moet je dat twee jaar volhouden! Bovendien mag je niet meer dan je normale hoeveelheid kcal per dag eten (dat is ongeveer 2.000 voor vrouwen en 2.500 voor mannen).

Ontspannend en leuk

Wat we kunnen leren van het verhaal: van iedere sport kun je afvallen als je maar de tijd ervoor neemt. Maar juist die tijd die nodig is om wat overgewicht kwijt te raken door sporten, is voor de meesten onhaalbaar. Ieder pondje gaat door het mondje zal ook voor paardrijders die vaak rijden, blijven gelden. Maar niet stoppen hoor! Paardrijden is vooral ontspannend en leuk!

Bron: Hoefslag / Eric van Breda

Foto: Shutterstock