Paardrijden ondanks ernstig ziek, tot (w)elke prijs?

De gewrichten van de Britse Ali Hirsz zitten niet stabiel en verschuiven soms. Ze heeft de zeldzame ziekte Ehlers Danlos Syndrome (EDS), een bindweefselziekte. Ook zijn er problemen met haar hart en bloeddruk en krijgt ze al anderhalf jaar vloeibare voeding maar ze wil toch blijven rijden, tot elke prijs.

Ze heeft twee paarden die haar de afgelopen achttien jaar door zware momenten hielpen, vóór, tijdens en na ontdekken van haar ziekte.

Met spoed opgenomen

In 2018 ging het goed mis en werd ze geopereerd, maar daarna lukte het niet meer om voedsel binnen te houden. Met spoed werd ze opgenomen in het ziekenhuis omdat haar lever niet meer goed ging werken. De artsen ontdekten dat haar lichaam alle mogelijke voedsel weigerde. Dat betekende dat een sonde via haar neus naar de maag dus niet werkte. Haar lichaam accepteerde ook een infuus direct naar haar darmen niet.

Ze bleef gewoon rijden

Toch bleef ze gewoon rijden, zo vertelde ze aan Horse&Hound. Toen de slang nog naar haar maag ging en haar paard Socks erg springerig was, werd ze heel misselijk en moest ze naar het ziekenhuis voor controle. Socks heeft ook wel eens de slang met zijn mond vastgepakt en dat was geen leuke ervaring.

Liever een groter risico

De amazone is van mening dat als ze een lang leven zou mogen hebben, zonder dat ze de dingen kan doen die ze leuk vindt, het leven dan weinig zin heeft. Ze is overtuigd dat als ze haar paarden niet had, ze niets meer had om uit bed te komen. Ze weet dat een kleine infectie al fataal kan zijn. Toch loopt ze liever een groter risico op een infectie als ze wel blijft rijden, dan dat ze zich thuis nutteloos gaat zitten voelen totdat er eens iets (leuks) gebeurt. Een bewuste keuze, die zeker niet iedereen zou maken.

Bron: Horse&Hound / Hoefslag

Foto: Shutterstock