Paardrijden positief effect op cerebrale parese (hersenbeschadiging)

Hulp, kuit, zweep

Uit onderzoeksresultaten bleek dat paardrijden een positief effect heeft op kinderen die cerebrale parese (CP) hebben. Dit is een aandoening waarbij kinderen, die een hersenbeschadiging op zeer jonge leeftijd (vaak in het eerste levensjaar) hebben gekregen, moeite hebben met bewegen. Ze hebben vaak problemen met het controleren van hun ledematen, waardoor zich dit uit in licht tot zwaar spasme. De oorzaken van de hersenbeschadiging kunnen heel verschillend zijn.

Speciaal op kinderen gericht

De Schotse onderzoekers hebben zich speciaal op kinderen gericht en niet op volwassenen omdat het inmiddels wel algemeen bekend was dat paardrijden een duidelijk positieve invloed heeft op een ruiter. De beweging van het paard zorgt ervoor dat een ruiter zich kan ontspannen en soepeler wordt. Het aantal spasmes wordt hierdoor minder, de balans en houding worden beter net als de coördinatie (hoe bewegingen op elkaar zijn afgestemd) en de spierspanning. Men wilde echter weten of dit effect ook bij kinderen met CP voorkomt.

Positief resultaat

Zes maanden lang werden zeven kinderen met CP bestudeerd vóór, tijdens en na het paardrijden. Deze kinderen reden niet méér of anders tijdens deze testperiode. Hoewel verder onderzoek zal volgen, geven deze resultaten aan dat paardrijden ook op kinderen eenzelfde positief resultaat geeft.

Bron: Horsetalk / Hoefslag

Foto: Archief