Paardrijden: ‘That’s the spirit!’

Paardrijden kan zorgen voor goede sociale ontwikkeling en karakter, zo bleek uit een Europese studie. De Duitse hippische bond FN liet een onderzoek doen welke invloed paardrijden heeft op de eigenschappen van ruiters. Hierbij werden 411 ruiters, leeftijd van 14 tot 65 jaar, ondervraagd. Hiervan was 91% vrouwelijk. Er werden ook 402 mensen ondervraagd als controlegroep die niets met paardensport te maken hadden.

Resultaten

De resultaten lieten zien dat ruiters over het algemeen meer ondernemend, enthousiast, georganiseerd en evenwichtig door het leven gaan. Ook kunnen zij vaker goed leidinggeven, zijn weerbaarder, gewend om strijd te leveren en kunnen met teleurstellingen beter en sneller omgaan.

We wisten natuurlijk altijd al dat het paard een positieve werking heeft op de ontwikkeling van kinderen en volwassenen. De resultaten van dit onderzoek waren met name interessant voor ouders die hun kinderen willen stimuleren om een sport te kiezen, waarbij zij zich goed ontwikkelen als persoon. Het innige contact met een dier vraagt om veel medeleven, gevoeligheid en kennis van de gevoelige lichaamstaal ervan. Een paard is niet alleen een vriend waarbij iemand zijn zorgen en gevoel kwijt kan, maar alle kennis kan ook in het dagelijkse leven goed van pas komen.

Bron: Hoefslag / Horsetalk

Foto: M.Rongen-Bosch