Pas op! Deze planten zijn giftig voor paarden

Paarden zijn planteneters, maar dit betekent niet dat alle planten even gezond zijn voor een paard. Over het algemeen kunnen paarden zelf inschatten wat zij kunnen eten en wat niet. Toch kan dit een keer mis gaan en ernstige gevolgen hebben. Pas op voor de volgende 5 bomen en planten en zorg dat deze niet gegeten worden door jouw (lievelings-) paard of pony.

Biggenkruid

Het eerste plantje waar je voor op moet passen is biggenkruid. Dit plantje lijkt sprekend op de paardenbloem. Maar haal deze twee planten niet door de war. Alhoewel paardenbloemen gezond zijn voor paarden is biggenkruid dat zeker niet. Het plantje kan namelijk een hanentred veroorzaken. Een hanentred is een beperking in de takt van een paard, waarbij het paard een been spastisch en hoog optrekt. Alhoewel deze aandoening niet pijnlijk is voor het paard, wil je het wel voorkomen.

Scherpe boterbloem

Boterbloempjes zien er heel onschuldig uit, maar dat zijn ze niet. Als een paard dit opeet kan hij namelijk verschillende klachten krijgen zoals: koliek, diarree, rode slijmvliezen en blaren bij de mond.  Gelukkig vinden paarden boterbloemen niet zo lekker. Maar als er weinig te eten is, kan het paard toch de vergissing nemen om dit plantje op te eten.

Esdoorn

De esdoorn is een boom die redelijk veel voorkomt in Nederland. Ook langs weides of wegen groeit deze boom. Maar de bladeren en zaadjes van de esdoorn zijn heel giftig voor het paard. Het veroorzaakt een levensbedreigende spieraandoening. Veel paarden die deze spierziekte krijgen als gevolg van de esdoorn overlijden hieraan. Oppassen dus dat deze zaadjes niet per ongeluk worden opgegeten door de paarden.

Jacobskruiskruid

Misschien wel een van de meest beruchte giftige planten is jacobskruiskruid. Deze planten groeien vaak in de berm langs de weg, maar komen helaas ook steeds vaker voor in het weiland. Als paarden deze plant binnenkrijgen is dit zeer giftig voor ze. Het beschadigt de lever en kan zelfs fatale gevolgen hebben voor het paard. Het beste is de paarden ver uit de buurt te houden van deze gele plantjes.

Herfsttijloos

Tot slot herfsttijloos. Voor dit plantje hoef je je niet zorgen te maken dat hij in de wei of berm voorkomt. Over het algemeen komt hij in Nederland alleen aangeplant voor. Maar waarom is deze plant dan zo gevaarlijk? Het komt weleens voor dat herfsttijloos per ongeluk gemixt is in hooi of luzerne. Dan is het belangrijk dat de symptomen herkend worden. De klachten kunnen koliek, diarree en rode slijmvliezen zijn. Maar het plantje kan ook het zenuwstelsel van het paard aantasten. Er kunnen dan verlammingsverschijnselen ontstaan. Als dit het geval is moet er meteen aan de bel worden getrokken, want ook deze plant kan voor het paard noodlottig worden.

Tekst: Dominique Buitink voor Manegeruiter
Foto’s: Istockphoto.com