Persoonlijkheid bepaalt keuze tak van paardensport

Het blijkt dat verschillende soorten persoonlijkheid verschillende takken van paardensport aantrekken. Dit was de uitkomst van een aantal Europese onderzoekers en hun bevindingen zijn gebaseerd op de antwoorden van meer dan 4000 paardensporters. Het onderzoek gaf duidelijke verbanden aan tussen persoonlijkheidskenmerken en ruiters in verschillende disciplines.

Met name vrouwen (96%), uit de VS, Groot-Brittannië, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Europa, die deden aan dressuur, eventing, springen, westernsport, showrubrieken of recreatief paardrijden. Ze vulden een vragenlijst in waardoor de onderzoekers hun persoonlijkheid konden vaststellen. De resultaten verschenen in het magazine Comparative Exercise Physiology.

Beter tegen wedstrijdstress kunnen

Een belangrijke ontdekking is dat wedstrijdruiters ‘extraverter’ (socialer, meer gericht op actie) en zelfbewuster zijn dan ruiters die de sport puur recreatief doen. Ander onderzoek wees al uit dat sporters die hoger scoren op ‘extravertheid’ en ‘zelfbewustzijn’ beter tegen wedstrijdstress kunnen. De meeste wedstrijdruiters komen vroeg of laat op een punt die het maken van beslissingen zal testen: geblesseerde paarden vlak voor een belangrijke wedstrijd, de steeds aanwezige strijd tussen wedstrijdschema en familieverplichtingen, financiële problemen, enzovoort. Ruiters die van nature graag belangrijk zijn, willen deze hindernissen overwinnen. Extraverte ruiters houden zelfs van een éxtra uitdaging.

Nieuwe ervaringen

Wedstrijdruiters scoren ook hoger bij het aangaan van nieuwe ideeën, grensverleggende gedachten… dressuurruiters gaan hierin het verst. De onderzoekers denken dat het mooie, elegante karakter van dressuur én de uitdaging om het paard een oefening perfect te laten doen deze ruiters aantrekt.

Leeftijd doet er niet toe

Je denkt misschien dat de ontwikkeling van een persoonlijkheid stopt bij twintigers, maar bij ruiters gaat die nog wel even door. Ruiters ouder dan 35 zijn stabieler, onbezorgder, zelfbewuster en staan meer open voor ideeën. Paardrijden is waarschijnlijk een van de weinige sporten waar leeftijd er niet toe doet als het gaat om prestaties. Kalme, toegewijde en meelevende ruiters zijn meestal veel betere paardentrainers. Soms is het dan ook goed dat heel jongere ruiters gecoacht worden door iets oudere, meer ervaren ruiters.

Zelfkennis

Het is dus wel handig als je jezelf goed kent. Des te meer kun je uit je paardensportcarrière halen. Jongere ruiters (leeftijd tot vooraan 20) vonden zichzelf lastiger, zenuwachtiger en minder secuurder dan oudere ruiters. Westrijdruiters beschouwden zichzelf als preciezer dan niet-wedstrijdruiters. Ruiters aan risicovollere disciplines, vonden zichzelf minder aangenaam en preciezer. Ouderen vonden zichzelf meegaander, plichtsgetrouwer, minder gestrest en daardoor beter om jongere ruiters onder hun hoede te nemen.

Het Europees onderzoek werd gedaan onder aanvoering van Dr. Inga Wolframm, Dr. Jane Williams en Dr. David Marlin.

Bron: Horsetalk/Hoefslag

Foto: Digishots