Pony besmet met westnijlvirus

In Duitsland is door het Friedrich-Loeffler-Instituut bekend gemaakt dat een pony besmet is met het westnijlvirus. In september 2018 was er het eerste geval van besmetting van een paard met dit virus, dat door muggen wordt overgebracht.

De belangrijkste gastheer voor het virus zijn vogels. Uit dit onderzoek bleken ook 12 vogels besmet te zijn. Dat paarden besmet raken, is bij uitzondering maar wél mogelijk.

Ingeslapen worden

De besmette pony had zenuwverschijnselen en liep atactisch (onregelmatig/onbeheerst). Toen hij uiteindelijk niet meer op kon staan, werd hij ingeslapen.

Er bestaat een mogelijkheid dat het virus ook naar Nederland komt, maar omdat nachten kouder worden en het aantal muggen zal afnemen, is dit niet heel waarschijnlijk. Het virus kan zich als het kouder wordt ook niet meer vermenigvuldigen in de muggen. Paarden worden besmet door met het virus geïnfecteerde muggen, maar paarden die de ziekte krijgen, scheiden zelf geen virus uit.

Ongemerkt

Infectie met het westnijlvirus kan bij paarden (en mensen) totaal ongemerkt verlopen. Het kan ook op een griepje lijken: sloomheid, slecht of niet eten en een iets verhoogde lichaamstemperatuur (38.6 – 39.4 ˚C). Ongeveer een derde van de besmette paarden krijgt zenuwverschijnselen zoals spiertrillingen, ataxie (lopen als een dronkenman) verlammingen, vreemde vage kreupelheid en/of gedragsveranderingen. Rustige paarden kunnen heel lastig worden en lastige paarden juist heel rustig. In het ergste geval kunnen de paarden ook niet meer staan en sterven of moeten worden ingeslapen. Deze erge symptomen lijken voor een deel op die van de neurologische vorm van rhinopneumonie (EHV-1). Een dierenarts kan het verschil in deze twee aandoeningen meestal wel onderscheiden.

Inenting

Er is voor paarden een goede inentingsstof beschikbaar tegen het virus. Die kan men geven vanaf de leeftijd van zes maanden. Voor de basisenting dient de eerste inenting na vier weken te worden herhaald. Voor een blijvende bescherming dient deze ieder jaar te worden herhaald.

Bron: Hoefslag / UU.nl / Friedrich-Loeffler-Institut

Foto: Shutterstock