Buitenrijden: veilig op stap met je (manege)paard

Nu het herfst is, is het bos op z’n mooist. Hoogste tijd dus voor een buitenrit. Lekker op pad met je (manege)paard, niet alleen ontspannend voor jou als ruiter, maar zeker ook voor het paard. Maar waar moet je rekening mee houden als je op buitenrit gaat?

Uitrusting

Net als bij de gewone lessen en training is het verplicht om een goedgekeurde cap te dragen tijdens het rijden. Voor het buitenrijden kun je de beugels één of twee gaatjes korter maken, zodat je wat meer steun krijgt en steviger zit. Dit kan handig zijn als je paard bijvoorbeeld schrikt. Als je een zweep meeneemt op buitenrit is een korte zweep een aanrader. Met een korte zweep zorg je dat je niet steeds overal tegenaan tikt.

Kuddedieren

Tijdens het buitenrijden probeer je om als groep een beetje bij elkaar te blijven. Paarden zijn kuddedieren en willen graag bij elkaar blijven. De instructeur (als deze mee is) geeft aan wat de bedoeling is en dit wordt doorverteld naar achteren, zodat ook de laatste ruiter weet wat de bedoeling is. Als er iemand van het paard valt is het vooral belangrijk om rustig te blijven. Blijf rustig bij elkaar en blijf op je paard zitten, niet afstappen! Omdat paarden kuddedieren zijn zal het paard waar de ruiter vanaf is gevallen waarschijnlijk naar de groep toekomen.

Telefoon

Een telefoon heb je vaak niet nodig, die heeft de instructeur wel mee. Maar tegenwoordig hebben veel rijbroeken een speciaal zakje voor je telefoon, waardoor je deze veilig mee kan nemen, als dit nodig is. Ga je alleen op buitenrit of zonder instructeur? Neem dan wel een telefoon mee, zo kan je iemand bereiken indien dit nodig is.

Ruiterbewijs

Voor het buitenrijden kun je het Manege Ruiterbewijs halen. Het Manege Ruiterbewijs is voor ruiters, wat het rijbewijs is voor automobilisten. Het Manege Ruiterbewijs wordt afgenomen in drie delen. Je leert dan van alles over buitenrijden, bijvoorbeeld welke wegen voor jou bestemd zijn, hoe je rekening houdt met andere weggebruikers etc. Vraag bij de manege waar je rijdt hoe je hieraan mee kan doen.

Foto’s: Sabine Timman