Met plezier en veilig rijden in de winter

Er zijn ruiters die het paardrijden in de winter een tijdje ‘in de ijskast zetten’. Enthousiaste ruiters willen graag zo vaak mogelijk buiten rijden, al is het maar om te laten zien dat ze met plezier door de wintermaanden heen willen komen. Met een goede voorbereiding en aanpassing kan een winters ritje ook veel plezier geven en veilig zijn.

Er zijn grote verschillen voor wat betreft paardrijden in de winter met andere seizoenen: minder daglicht, geen regen maar ijzel of sneeuw. De meningen over het rijden in sneeuw zijn in Nederland nogal verdeeld, maar in landen met strenge winters denkt men daar anders over. Zij zouden maanden aan huis/stal gekluisterd zijn als ze zich ook maar iets van sneeuw en kou zouden aantrekken. Binnenbakken, stapmolens en de meeste all weather bodems zijn een uitkomst, maar ook deze kunnen na lange tijd van strenge vorst en sneeuwval bevriezen. Hoe kan er nu voor worden gezorgd dat we niet helemaal stil komen te staan?

Enkele tips

Vraag eens na bij de hoefsmid: het vastplakken van sneeuw onder de hoeven kan vermeden worden!

Echt niet iedere centimeter van het paard hoeft schoon gepoetst te worden. Belangrijk is wél dat er geen vuil onder het harnachement zit.Té goed poetsen tast zelfs de natuurlijke beschermlaag aan. Vuil kan nu namelijk een extra isolatie zijn voor het paard.

Een paard dat geschoren is, maakt het schoonmaken natuurlijk makkelijker en voorkomt dat het paard te erg gaat zweten en te lang nat blijft. Paarden kunnen zich prima zelf tegen kou beschermen. Ze hebben een vetlaag op hun huid (huidsmeer) met daarop haren. Wanneer ze hun haren rechtop zetten kan er lucht tussen komen. Deze lucht werkt isolerend. Bij geschoren paarden is deze natuurlijke isolatie weggehaald. Daarom hebben geschoren paarden eerder een deken nodig (vanaf een omgevingstemperatuur van ongeveer tien graden boven nul). Een buitendeken met een nekstuk houdt niet alleen warm maar ook schoon.

Een vlecht maken van de staart van het paard voordat het naar buiten gaat, voorkomt een modderige, plakkerige staart die moeilijk uit te kammen is. Gebruik vacht/staartverzorgingsproducten om te voorkomen dat er vanalles in de manen, vacht en staart blijft plakken.

Een betonnen, blinkend schoon gangpad of buitenplaats met klinkers kan, als het gaat vriezen, zó in een ijsbaan veranderen. Wordt er vorst voorspeld: laat vuil of stro dan liever even liggen en koop strooizout en/of grit dat zorgt voor een veilige ondergrond. Een mengsel van as uit de open haard met grit en zand en vormt ook een goede oplossing voor ijs op een harde ondergrond.

Warming-up

Er zijn paarden die helemaal uit hun bol gaan zodra ze in de winter buiten komen, vooral bij het zien van de eerste sneeuw! Neem uitgebreid de tijd om op te warmen. Gebruik bijvoorbeeld een uitrij-/opwarmdeken om het paard in het begin warm te houden. Zo kun je blessures door kou en stijve spieren voorkomen. Geef niet alleen meer aandacht aan warming-up maar ook aan de cooling-down. Het bit een beetje warm maken voordat het in de mond van het paard gaat, is wel zo prettig. Neem een hoevenkrabber en vaseline of ander vet mee als het sneeuwt. De hoefsmid heeft wellicht advies over speciaal beslag voor winterse omstandigheden (sneeuwbeslag). Laat het paard niet te hard werken en vraag niet het uiterste als het op fitheid aankomt. Met stro afdrogen is ook een manier als je geen goede zweetdeken hebt. Geef na het rijden lauw in plaats van koud water.

Ruitertips

Winter, haal de winter rijhandschoenen maar tevoorschijn. Grote kans dat handen gevoelloos worden bij extreme kou. Thermo-ondergoed is echt geen overbodige luxe. Een maillot of panty onder de rijbroek kan natuurlijk ook maar zit meestal niet zo fijn. Thermo-rijlaarzen kunnen beter niet ál te dik zijn om mee te rijden. Er is dan snel minder gevoel met het lijf van het paard. Deze laarzen worden meer gebruikt voor op stal of om grondwerk te doen. Thermo-stalschoenen om mee te rijden, zouden dan nog fijner kunnen zijn. Een lekker warme trui of vest en water- en vuilafstotende winterjas om goed warm te blijven zijn wel zo prettig.

Het is belangrijk om in de winter buiten goed zichtbaar te zijn. Niet alleen voor de ruiter maar ook voor het paard. Schemering valt sneller in de winter, mistbanken en ook een sneeuwbui kunnen zo maar ontstaan. Reflecterende accenten op kleding, dekje of peesbeschermers/bandages en ook zweepjes zorgen ervoor beter zichtbaar te zijn.

Rijden in de sneeuw mag mooi zijn, wees bewust van de gevaren! Bij onzekere omstandigheden is het altijd beter geen enkel risico te nemen. Zeker niet op plaatsen waarvan de ondergrond onduidelijk is. Paarden hebben heus geen hekel aan de winter, zoals dat bij veel mensen het geval is. Met de juiste instelling en voorbereiding kunnen de wintermaanden dus ook heel plezierig zijn!

Bron:  Hoefslag / Horse&Hound

Foto: iStock

What do you want to do ?

New mail