Paardrijhandschoenen: nuttig of niet?

De ene ruiter draagt ze altijd tijdens het paardrijden, de andere ruiter juist nooit: handschoenen. Wat is het nut van het dragen van ruiterhandschoenen en moet je deze altijd dragen, ook als manegeruiter?

Het nut van handschoenen

Handschoenen worden door veel ruiters gedragen. Handschoenen zorgen over het algemeen voor meer grip op de teugels (door antislip), waardoor deze minder snel uit je handen kunnen glijden. Heel handig dus! Ook de huid tussen de vingers raakt minder snel geïrriteerd als je handschoenen draagt. De teugels kunnen namelijk nog wel eens in je handen snijden of voor blaren zorgen: handschoenen voorkomen dit. Ook is het een stukje veiligheid, want handschoenen beschermen je handen natuurlijk. En in de winter is er nog een bijkomend voordeel: je hebt minder snel koude handen!

Contact

Het is logisch dat een fanatieke dressuur-, spring- of eventingruiter graag veel grip wil hebben op de teugels en daarom handschoenen draagt. Maar is dit altijd de juiste keuze? Want handschoenen kunnen er ook juist voor zorgen dat je minder goed contact maakt met het paard, omdat je je vingers minder vrij kunt bewegen. Het is daarom belangrijk om goedpassende handschoenen te dragen, die ervoor zorgen dat je nog steeds goed contact kunt maken.

Manegeruiters

Is het voor een manegeruiter ook nuttig om handschoenen aan te schaffen? Sowieso is het in de winter fijn om handschoenen te dragen, omdat je vingers dan niet in ijspegels veranderen. Maar die extra grip en bescherming is voor manegeruiters zeker ook erg fijn. Vooral als beginnende ruiter kan het lastig zijn om de teugels niet te verliezen (bijvoorbeeld tijdens het lichtrijden) en dan is extra grip natuurlijk welkom.

Eigen keuze

Uiteindelijk kan iedere ruiter natuurlijk zelf een keuze maken. Bedenk: als je op een wedstrijd iedere ruiter ziet rijden met handschoenen, betekent dat niet dat al deze ruiters dit ook echt nodig hebben. Want ook zonder handschoenen kan je vaak prima rijden. Als je wel handschoenen gebruikt, zorg er dan in ieder geval voor dat ze goed passen!

Veiligheid

Tot slot kunnen handschoenen ook zorgen voor extra veiligheid. Niet alleen tijdens het paardrijden, maar ook tijdens het longeren of aan de hand stappen. Ga je bijvoorbeeld een jong paard longeren? Dan is het zeker aan te raden om handschoenen te dragen.

Foto: Sabine Timman