Pijnlijke borsten reden om te stoppen met paardrijden

Pijnlijke borsten zorgen er soms voor dat amazones de paardensport voorgoed beëindigen, zo is uit een Brits onderzoek gebleken. In Engeland zou pijn in borsten, na te weinig energie, tijdgebrek en werkverplichtingen, de vierde reden zijn waarom vrouwen stoppen met paardrijden.

Groot probleem

1.324 vrouwen vulden een enquête in en gaven antwoord op vragen over onder andere de bh en de pasvorm, lichamelijke activiteiten en borstpijn. Uit de antwoorden bleek dat maar liefst 40% echt pijn ervaart tijdens het rijden. Ook gevoelige en zelfs beschadigde borsten worden genoemd. ‘We hebben zwart op wit het bewijs dat dit een groot probleem is onder de dames,’ zo zei een vrouw van de studiegroep. ‘We willen daarom de oorzaken en de problemen van het bewegen tijdens het rijden vaststellen.’

De borsten bewegen bij sporten volop maar ze zijn hier niet op ‘gemaakt’. Het is dan ook belangrijk om te voorkomen dat het gevoelige bindweefsel zal uitrekken.

Spanning

51% van de ondervraagde vrouwen had een cup D of groter. Volgens de onderzoekers zou de pijn dan ook vaak te maken hebben met de borstgrootte. De meest pijnlijke oefening was het doorzitten. 21% van de vrouwen gaf aan dat het ongemak en de pijn vaak voor tegenvallende trainings- en wedstrijdresultaten zorgt en dat is natuurlijk niet erg motiverend. Pijn bij het rijden heeft ook invloed op je houding en als je gespannen bent, zal je paard dit merken en op die spanning reageren.

Probleemloos

Liefdadigheidsorganisatie Women in Sport is blij met deze actie. Ze steunen de ontwikkelingen die ervoor kunnen zorgen dat vrouwen probleemloos (en zonder pijnlijke borsten) kunnen sporten. Op dit moment beoefenen nog altijd twee miljoen minder vrouwen regelmatig een sport dan mannen.

Goed product

Zeker bij intensieve sporten bewegen alle maten borsten mee, óók de kleinere dus. Er is veel bekend over beha’s voor onder andere hardlopers, tennissers. Beha-fabrikanten worden dan ook opgeroepen om nu voor amazones een goed product op de markt te brengen.

Bron: Horseandhound / Hoefslag

Foto: iStock