Tien dingen die succesvolle ruiters niet doen

dressuur ruiter succes

Als je succes wil behalen is het logisch dat je nadenkt over dingen die jouw idool doet om dat succes te behalen. Die succesvolle ruiter doet ook bewust heel veel dingen juist niét. Onderstaande lijst bevat tien dingen die succesvolle ruiters niét doen.

1. Zij maken zich geen zorgen over situaties waar ze geen controle over hebben
Of het nu de tegenstanders, de jury of het weer is, een goede ruiter weet dat hij/zij de enige verantwoordelijke is voor zijn prestatie. Deze ruiter zal geen energie verspillen aan dingen waar hij/zij geen controle over heeft. Dit selectief omgaan met je energie heeft een positieve invloed op je focus. Wanneer je aan het losrijden bent en nadenkt over hoe de tegenstander eruit ziet en hoe goed zij kan rijden, heb je al kostbare tijd verspild waarin je je paard had kunnen verbeteren.

2. Zij nemen geen lessen om hun ego te strelen
We hebben allemaal een ego waarvan we het fijn vinden als die gestreeld wordt. Maar wanneer je op het paard is dat niet het juiste moment. Complimenten geven terwijl de oefening niet goed wordt uitgevoerd, is net als spieken bij een examen. Succesvolle ruiters zijn op zoek naar kennis. Zij willen constant leren en de enige manier om nieuwe dingen te leren is door te weten wanneer je het goed doet en wanneer niet. Goede ruiters weten dat er geen waarde hangt aan complimenten die onverdiend zijn.

3. Ze verwachten niet onmiddellijk goede resultaten
Goede dingen hebben tijd nodig. Paarden hebben nog langer die tijd nodig. Succesvolle ruiters accepteren dit en nemen de rust en de tijd om het paard de nieuwe dingen te laten verwerken.

4. Zij hebben geen excuses
Geen uitleg voor nodig toch? Je kunt de jury de schuld geven, je paard of alle mensen om je heen. Maar uiteindelijk is de ruiter degene die de grootste invloed heeft op de prestatie. Succesvolle ruiters zijn eerlijk en gaan de confrontatie met zichzelf aan.

5. Zij hebben niet elke week een andere trainer
Goede ruiters weten dat er een systeem moet zijn om uiteindelijk een doel te kunnen bereiken. Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden, maar uiteindelijk moet je er 1 volgen om er te komen.

6. Zij verwachten niet dat het paard een betere atleet is dan zijzelf
Het is een feit dat je paard jou moet dragen. Maar het is oneerlijk om het beste van een paard te verwachten terwijl de ruiter hem in de weg zit. Succesvolle ruiters werken aan zichzelf, waardoor ze een toegevoegde waarde kunnen zijn voor het paard en hem te kunnen verbeteren op de best mogelijke manier.

7. Zij denken niet dat ze helemaal alleen hun doel kunnen bereiken
Voor ruiters is het belangrijk om een gespecialiseerde en toegewijde groep mensen om zich heen te hebben. Dit zijn bijvoorbeeld voedingsdeskundigen, dierenartsen, eerlijke coaches en vrienden. Het is belangrijk om deze mensen om je heen te hebben en om er goed voor te zorgen. Je kunt het niet alleen.

8. Zij hebben geen last van extreme wedstrijd spanning
Een spannende wedstrijd kan vreemde dingen doen met ruiters. Net voor een wedstrijd besluit om een nieuw zadel aan te passen, je hebt ineens een nieuw hoofdstel nodig of je besluit de nieuwe leren laarzen aan te doen zodat je de concurrentie kan verbluffen. Ruiters die hun doelen hebben bereikt hebben vaak systemen, uitrusting en een management waarin zij geloven. Hierdoor is er nauwelijks extreme spanning aanwezig.

9. Zij luisteren niet naar iedereen
Niet alles wat je verteld wordt, wat je hoort en wat je leest is per definitie waar of waardevol voor jou. Zorg dat je luistert naar de mensen die betrokken zijn met jou zijn. Natuurlijk is het soms ook slim om naar anderen te luisteren, maar zorg dat dat je objectief en selectief met deze informatie omgaat.

10. Zij winden zich niet op voor fouten uit het verleden
Iedereen maakt fouten en wanneer er paarden in het spel zijn maakt iedereen heel veel fouten. Zorg alleen dat je niet blijft piekeren over de fouten die je in het verleden hebt gemaakt. Wanneer je je doelen wilt bereiken zal je van je fouten moeten leren om daarna weer verder te gaan met je trainingen.

Bron: horseandhound

Foto: Remco Veurink