Punten scoren met vierkant halt

Ook in de laagste dressuurproeven is goed halthouden al een lastig onderdeel.  In de dressuurproef kan netjes vierkant staan hoge punten opleveren. De Engelse eventingamazone Coral Keen geeft zes tips om die punten te behalen!

Vierkant

Als je begint met het oefenen van halthouden, is het goed te weten dat gehoorzamen en stilstaan het belangrijkst zijn. Doe in het begin niet al te veel moeite om het paard vierkant te laten staan want het paard kan hierdoor erg gaan zoeken in het halthouden en kan dat een probleem worden. Begin er pas mee wanneer het paard ontspannen stilstaat.

Tijd geven

Met een jong of onervaren paard is het niet erg als de overgangen nog in ontwikkeling zijn. Begin met de overgang van stap naar halt, daarna van draf naar halt door de stap. Langzaam het aantal stappassen kleiner maken. Vraag niet om een plotselinge overgang van draf naar halt. Geef het paard de tijd in deze oefening en het zal makkelijker in balans en vierkant gaan halthouden.

Impuls

Het is erg belangrijk wat de kwaliteit is van de stap of draf vóór het halthouden. Het achterbeen moet actief blijven wanneer er verzameld wordt voor de overgang. Door impuls te houden en de achterbenen het paard dragen, zullen de achterbenen ook gemakkelijker vierkant gaan staan. Goed om te onthouden dat iedere overgang, dus ook een overgang terug, voorwaarts gereden wordt.

Recht richten

Het sleutelwoord is ‘rechtgerichtheid’. Met vierkanten rijden in plaats van voltes is rechtgerichtheid van het paard te testen. Maak de overgangen naar het halthouden op het vierkant na de hoek. De hoek zal helpen om het paard op het achterbeen te zetten, waardoor het halthouden weer beter vierkant wordt.

Houding

Balans en houding als ruiter zullen bijdragen aan goed halthouden. Druk houden op beugels, stil zitten en lang maken in het zadel. Vooruit blijven kijken en niet omlaag naar het paard.

Corrigeren

Het paard staat ontspannen en recht stil, maar nog niet helemaal vierkant: als het linker achterbeen van het paard achter staat, gebruik dan je eigen linkerbeen, en rechtsom hetzelfde. Corrigeer het paard door een klein stapje voorwaarts te maken. Probeer contact te houden met de mond, gebruik been en beloon het paard als het reageert, ook al is het nog niet perfect. Het zal leren zichzelf in de juiste balans te zetten en vierkant te gaan staan wanneer er wordt halt gehouden.

Bron: Horse&Hound

Foto: Digishots