Reuzenteek gevonden op pony in Wageningen

Melding over een reuzenteek (hyalommateek) die op een pony in Drenthe zat was er al in juli. Nu is er weer een gevonden op een pony in Wageningen.

Groter en streepjespatroon

De hyalommateek is veel groter dan de normale teek en is herkenbaar aan het streepjespatroon op de poten. Inmiddels zijn er al zeker zes aangetroffen in Nederland. De larven komen in het land door mee te liften op trekvogels. Eerder dacht men dat het in Nederland te koud is voor deze teek om volwassen te worden, maar door de huidige warmte blijkt het toch mogelijk. Door de klimaatverandering worden de omstandigheden beter.

im-congovirus

De reuzenteek kan infectieziekten overdragen op mensen, zoals het krim-congovirus. Dit is een ernstige ziekte die onder andere leidt tot leverschade en zelfs in 30 tot 50 procent van de gevallen overlijdt de patiënt. In Nederland zijn nog geen gevallen hiervan bekend. Of de gevonden teek met dit virus besmet was, is ook nog onbekend.

Goed controleren

Het is belangrijk jezelf en je paard goed te controleren. Als je een teek aantreft bij een paard of jezelf, haal hem dan zo snel mogelijk weg met een speciale tekenverwijderaar of een pincet. Hoe langer een teek in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziektes overbrengt.

Bij mensen kan je besmetting vaststellen door een grote, rode kring op de plek waar de teek gebeten heeft. Bij paarden kan dit bijna niet, omdat er vacht zit. Let daarom na een tekenbeet altijd goed op symptomen zoals koorts, lusteloosheid en gewichtsverlies, kreupelheid en dikke gewrichten. Neem in dat geval altijd meteen contact op met de dierenarts en zeg erbij dat je eerder een teek op het paard hebt gevonden.

Bron: De Hoefslag/NOS / Manege&RuiterBond

Foto: Universiteit van Hohenheim / IMB / Lidia Chitimia-Dobler