Rhino in Lelystad: vijfde paard ingeslapen

In Lelystad is na de rhino-uitbraak inmiddels het vijfde paard overleden. Het dier werd vorige week ingeslapen, zo meldt Omroep Flevoland. Ondanks dat het eerst nog lukte om op te staan, was er geen redding meer mogelijk.

Rhino

Eind oktober waren er al paarden met dikke benen en koorts. Sonja Koopmans van Ruitersportvereniging RV & PC Lelyruiters vertelde dat er steeds een paard bij kwam met deze kenmerken, waaronder haar eigen paard. De paarden gingen ook met hun hoeven slepen en ze dachten, vanwege heersende droes en verminderde weerstand, aan een soort griep. Maar plotseling lag er een paard halfdood en heel raar bij. Direct werd de dierenarts ingeschakeld . Deze vond dat de situatie erg leek op de neurologische variant van rhino. Na een spoed-bloedonderzoek en een neusswab bleek dat ook het geval en werd meteen alarm geslagen. De manege begon met een strikte quarantaine aanpak, volgens richtlijn Sectorraad Paarden. Het zieke paard werd een dag later ingeslapen en enkele dagen later volgde een tweede en derde paard.

Alle maatregelen

Het drama is groot voor Manege Lelystad is. De eigenaren zijn hard bezig met alle maatregelen om verdere besmetting te voorkomen en de verzorging van de paarden. Ze weten niet hoe lang dit nog gaat duren. De enorme schadepost die zal volgen, focussen ze zich nog helemaal niet op.

Leefbaar Lelystad

Vanavond zal de gemeenteraad stemmen over een voorstel van Leefbaar Lelystad om het overgebleven geld van de motiemarkt (bijna 20.000 euro) te doneren aan Manege Lelystad. Via deze ‘motiemarkt’ kan iedereen die woont of werkt in Lelystad ideeën en plannen onder de aandacht brengen van de gemeenteraad.

Acties

Verder hebben andere bij de manege betrokkenen verschillende acties opgezet om geld op te halen. Op de Facebookpagina ‘Samen sterk voor Manege Lelystad’ vind je hier meer informatie over.

Via een crowdfundings-actie is inmiddels al meer dan 19.000 euro gedoneerd.

Mensen

De ziekte kan voor luchtwegproblemen, verlammingsverschijnselen, spontane abortus en evenwichtsstoornissen zorgen. Het is erg besmettelijk bij paarden en in het ergste geval komen paarden dus te overlijden. Het virus is voor mensen ongevaarlijk.

Bron: Hoefslag /Omroep Friesland
Foto: Pixabay