Risico verhoogde insulinewaardes en teveel aan ijzer

Onderzoekers ontdekten dat er een verband is tussen verhoogde insulinewaardes en teveel aan ijzer bij paarden. Er bestaat een hoger risico op aandoeningen zoals de ziekte van cushing en hoefbevangenheid. Insuline is een stof die invloed heeft op de suikerstofwisseling, het verlaagt de bloedsuikerspiegel. Een tekort aan insuline zorgt voor diabetes (suikerziekte).

Resultaten

De resultaten van het onderzoek, gedaan door Eleanor Kellon en Kathleen Gustafson, zijn geplaatst in het ‘Open Veterinary Journal’. Ze zien een teveel aan ijzer als een voorbode van weerstand voor insuline, maar ook als een bijwerking daarvan.

Onder de loep

Samen met de Equine Cushing’s and Insulin Resistance Group, een instelling in de Verenigde Staten namen ze bestaande onderzoeken én gegevens van laboratoria opnieuw onder de loep.
Bij 33 paarden, waarbij insulineresistentie (het niet meer reageren op insuline) werd vastgesteld, werden de ijzerwaardes gemeten. Van alle onderzochte paarden bleek het bloed een overschot aan ferritine te bevatten (een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer bij de opslag in de lever en het beenmerg). Hoe ouder het paard, hoe hoger deze waarde. Paarden met insulineresistentie hadden automatisch een hoger ferritine-gehalte.

Verder onderzoek nodig

De onderzoekers leggen de nadruk erop dat een verhoogd ijzer-gehalte meer risico’s met zich meebrengt en dus verder onderzoek nodig is. Deze kennis kan in de toekomst wel eens van invloed zijn op het risico dat paarden lopen op insulineresistentie.

Onderzoek bij andere dieren en mensen toont ook aan dat veel ijzer in het bloed vaak samen gaat met een hoge bloedsuikerspiegel en diabetes type 2.

Bron: Hoefslag/horsetalk

Foto: PixabaySkeeze