Ruiteruitrusting onder de loep

Voor veel jongeren, maar ook volwassenen, is paardensport erg populair. Daarbij mag natuurlijk een goede ruiteruitrusting niet ontbreken.

Heb jij je nieuwe (lente-)outfit al compleet? Vanzelfsprekend, met de hoop dat we binnenkort weer een beetje “normaal” die mooie hobby/sport kunnen hervatten, en met een nieuw seizoen in het vooruitzicht, nemen we de uitrusting nog eens onder de loep.

Ga je voor het eerst paardrijden, zijn voor het (test)rijden enkelhoge schoenen met een doorlopende zool en een lage hak (bijvoorbeeld jodhpurs), een veilige cap en een sterke, nauwsluitende broek genoeg. Heb je eenmaal de lucht in de stal geroken en plezier in het rijden krijgt, is een échte ruiteruitrusting wel aan te raden.

Hoofdbescherming

Zelfs de beste ruiter is al eens van zijn paard gevallen. Een cap is noodzakelijke hoofdbescherming. Die moet absoluut een keurmerk hebben, want het zorgt voor de beste kwaliteit door uitgebreide tests. Het is beter niet te kiezen voor gebruikte, omdat fijne haarscheurtjes van eerdere valpartijen niet zichtbaar zijn. Optimale bescherming bij een val is dan niet langer gegarandeerd. In gespecialiseerde winkels krijg je optimaal advies want een perfecte pasvorm is van groot belang. Een cap moet goed passen en niet schuiven tijdens lichte hoofdbewegingen. De sluiting op de kinriem moet verstelbaar zijn en goed passen. Kindercaps zijn meestal ook in grootte verstelbaar en daardoor aan de groei aan te passen en zijn te koop vanaf ongeveer 80 Euro. Het is een goede, héél belangrijke investering.

Bodyprotector

Een val kan snel gebeuren, of het nu bij recreatie, dressuur, springen, veelzijdigheid of buitenrijden is. Een paard is een vluchtdier en een ongeluk in een angstige seconde kan niet worden uitgesloten. Vaak gaat het om het hoofd of bovenlichaam bij een val. Om borst, schouders en rug te beschermen, zijn er speciaal uitgeruste beschermende vesten / rugbeschermers  (bodyprotectors). Die hebben inmiddels hun weg gevonden naar het ‘normale ruiterleven’. Gebruik van deze bescherming is steeds verder uitgebreid, vooral voor beginners, kinderen en recreanten. De romp, vooral de borst en wervelkolom, worden beschermd tegen gevaarlijke kneuzingen en verwondingen door speciale vulling. Het ziet er in het begin een beetje stijf uit en vooral kinderen vinden het niet altijd prettig om te dragen. De lichaamswarmte verzacht echter vaak het materiaal en is het niet meer vervelend bij het rijden. Zoals de naam al doet vermoeden, beschermt een rugbeschermer alleen het ruggedeelte. Vesten met een minder zwaar pantser zijn net als de gebruikelijke beschermende vesten, maar toch nog het ribgebied beschermend met lichte vulling op ruggedeelte, zijn ook verkrijgbaar. Dat is dus een middenweg tussen beschermend vest en rugbeschermer. In het ieder geval moet het goed passen en in de onderrug niet te lang zijn, anders kan het op het zadel steunen. Er zijn er ook die verstelbaar zijn voor kinderen en kunnen worden aangepast aan hun groei.

Rijbroek

Een goede rijbroek is ook belangrijk om stevig in het zadel te zitten. De pasvorm moet goed zijn en prettig zijn om te dragen. Veel rijbroeken zijn van stretchmateriaal en passen zich daardoor goed aan het been aan. Moderne materialen zorgen voor een fijne pasvorm en maken van rijden in winter en zomer een plezier. Er is een keuze tussen rijbroeken met geheel lederen garnituur, dat wil zeggen op de benen en billen en kniestukken. Bovendien zijn Jodhpur-broeken verkrijgbaar bij gespecialiseerde winkels en hebben iets wijd uitlopende benen.

Goed schoeisel

Nog een must voor de ruiter is goed schoeisel. Het is meestal niet de prijs die beslist, maar het goede gevoel in de schoen/laars. De maat moet kloppen want vooral bij rijlaarzen zijn een optimale schachtbreedte en -lengte erg belangrijk, omdat anders de goede grip in de stijgbeugel moeilijk is. De laars mag niet te dicht tegen de kuit zitten en ook niet in de achterkant van de knie drukken. Een andere mogelijkheid zijn enkellaarzen. Die kunnen worden gecombineerd met chaps en zijn een alternatief, vooral voor kinderen.

Stevige grip

Rijhandschoenen kunnen helpen voor een stevige grip in de teugels. De huid tussen de vingers raakt zo ook niet geïrriteerd en in de winter zorgen ze voor warme handen.

Zorgeloos

Om echt een prettig gevoel te hebben op de rug van een paard is vooral een veilige uitrusting belangrijk. Voor eigen bescherming en voor zorgeloos rijden omdat paardrijden vooral ook leuk moet zijn!

Bron: Pferd.de / Manegeruiter

Foto: M. van Oppen