Ruwvoer belangrijk!

Natuurlijk wil iedereen het allerbeste voor zijn paard, maar toch blijkt (uit onderzoek dierenartsen) dat veel aandoeningen bij paarden, maar liefst 70%, direct of indirect liggen aan verkeerd voeren. We wisten het al wel, maar ruwvoer blijkt nóg belangrijker dan we dachten.

Te weinig / slechte kwaliteit

Veel paardenhouders hebben geen idee hoeveel ruwvoer ze eigenlijk voeren. Vaak wordt gepraat over armen, plakken en hopen hooi en kuilgras. Meestal is niet bekend hoeveel dit precies in gewicht is. Belangrijk dus om te wegen! Minimale hoeveelheid ruwvoer is 1 kg (beter nog 1,5) droge stof per 100 kg lichaamsgewicht. Dat is dus minimaal 7 kg hooi en 8 kg kuil (liever 10 en 12 kg). Fris ruikend en schimmelvrij ruwvoer is een must!

Hoeveelheid krachtvoer

Het wordt vaak overschat hoeveel krachtvoer een paard nodig heeft, waardoor teveel wordt bijgevoerd. Al snel wordt de hoeveelheid krachtvoer per dag te hoog door combinatie van verschillende producten. Veel paarden krijgen brok én muesli. Soms wordt hier nog een voedermiddel aan toegevoegd en/of extra supplementen. Hierdoor kunnen overgewicht en overschotten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan, met alle gevolgen van dien.

Regelmaat

Men zegt: ‘verandering van spijs doet eten’, maar niet voor paarden. Regelmaat is belangrijk: een constant rantsoen met zo weinig mogelijk veranderingen voorkomt problemen. Neem ruim de tijd met omschakelen van stal naar wei en andersom en wissel niet steeds van voer, óók niet van ruwvoer!

Blinde en dikke darm

De genoemde fouten hebben vooral invloed op de blinde en dikke darm. Daar leven biljoenen bacteriën, die voer omzetten in andere stoffen die een paard nodig heeft. Deze ingewikkelde samenleving is heel gevoelig voor verandering en de aanwezige bacteriën hebben tijd nodig om te wennen aan een nieuwe situatie. Plotselinge veranderingen kunnen voor problemen zorgen, maar ook het steeds weer voeren van verkeerd voer kan schadelijk zijn.

Bron: CAP/Hoefslag

Foto: PixabayPublicDomainPictures