De schaduwkant van de zon voor paarden

Paarden kunnen meestal goed overweg met zomerse temperaturen, maar te veel zon en hitte kunnen ook slecht voor ze zijn. Een zonnesteek of hitteberoerte liggen op de loer.

Schaduwkanten van de zon

De zon heeft ongetwijfeld veel positieve effecten op het paard: bloedcirculatie en stofwisseling worden gestimuleerd, hormoonbalans wordt geregeld en de vruchtbaarheid  wordt verbeterd. Zonnestralen zijn ook erg belangrijk voor de vorming van vitamine D. Deze “zonnevitamine” is onder andere belangrijk voor sterke botten. Maar er zijn ook schaduwkanten aan de zon: te veel zon kan schadelijk zijn, dit geldt voor mens én dier.

Scheren

Paarden kunnen over het algemeen redelijk goed tegen hitte en kou, beter dan bijvoorbeeld runderen of varkens, maar ze verdragen extreme kou beter dan extreme hitte. Rassen zoals Haflingers of IJslanders hebben last van de hete, vochtige temperaturen, maar ook oude paarden of paarden met bepaalde ziektes. Als ze ook een relatief ‘dikke zomerjas’ hebben, kan het nuttig zijn deze te scheren.

Zonnesteek

Alle paarden zijn gevoelig voor direct zonlicht. Staan ze te lang in de brandende zon dan raken de hersenen oververhit en is er risico op een zonnesteek. Dit is te herkennen aan lusteloosheid, meer zweten en wankelen. Soms leidt een zonnesteek tot bloeddrukproblemen, en in ernstige gevallen zakt het paard in elkaar.

Het paard moet, als mogelijk, bij het eerste teken van een zonnesteek uit de zon worden gehaald. Zo niet, dan kunnen gespannen dekens, lakens en dergelijke ter plaatse voor schaduw zorgen. Het voorzichtig afkoelen van het hoofd met vochtige doeken of koelpakken kan ook als eerste hulp dienen, tot de dierenarts er is. Deze geeft meestal onder andere medicatie voor de bloeddruk.

De belangrijkste maatregelen om zonnesteek en hitteberoerte te voorkomen, zijn voldoende schaduwplekken op weilanden en andere uitloopstukken.

Dodelijk gevaar: hitteberoerte

Een hitteberoerte is nog gevaarlijker. Op warme, vochtige dagen kan het hele lichaam van het paard oververhit raken. Daardoor kan zuurstofgebrek in de weefsels ontstaan ​​en kan er een storing in de stofwisseling (verzuring) ontstaan. Aangetaste paarden wankelen en lijken versuft. In het ergste geval raken ze in coma. Opvallend is dat, in tegenstelling tot bij een zonnesteek, de dieren niet zweten en de lichaamstemperatuur kan oplopen tot 42 graden Celsius.

Een hitteberoerte kan ontstaan bij hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Vooral oververhitte en slecht geventileerde stallen, lange transporten of te veel inspanning bij warm en vochtig weer kunnen gevaarlijk zijn. Verdamping is moeilijk, het regelen van temperatuur raakt in de war en zweten lukt niet. Gevolg is opeenhoping van warmte, wat uiteindelijk leidt tot levensbedreigende oververhitting.

Totdat de dierenarts er is, moet er vergelijkbaar gehandeld worden als bij een zonnesteek, het belangrijkste motto hier is: ga uit de zon, in de schaduw!

Coole tips

  • De belangrijkste maatregel om een ​​zonnesteek en hitteberoerte te voorkomen, is zorgen voor voldoende schaduwplekken. Alle paarden moeten altijd de mogelijkheid hebben om schaduw op te zoeken, ook de laagste in rangorde in de kudde!
  • Zoet drinkwater moet altijd vrij beschikbaar zijn, net als een zoutsteen, zodat de paarden mineralen kunnen aanvullen.
  • Train niet in de middaghitte, het is beter in de vroege ochtend of late namiddag. Dit is uiteraard ook beter voor de ruiter.
  • Na het werk kunnen de paarden voorzichtig met water afgespoten worden, dit spoelt het zweet uit de vacht en heeft een verkoelend effect.
  • Het kan handig zijn om paarden, die problemen hebben met verharen of in de zomer nog een dikke vacht hebben, te scheren.
  • Als heel weelderige manen in meerdere vlechten worden gevlochten, kan er meer lucht bij de huid eronder komen. Dit voorkomt veel zweten op die plek, terwijl tegelijkertijd de functie van vliegenafweer wordt behouden.

Bron: Pferderevue

Foto: PixabaydtCastanho