Scheren: dekenmodel is favoriet

Paard scheren: één van de vele leuke karweitjes in de winter. Wanneer scheer je voor het eerst, wanneer scheer je voor het laatst? Doe je het zelf of laat je het (tegen betaling) doen? Hoe vaak en hoe?

Prettig

Misschien is wel de grootste vraag: hoe scheer je? Natuurlijk zullen veel dingen je beslissing beïnvloeden, zoals waar het paard staat, welk werk het doet en hoe lang de vacht is. De eerste zorg moet paardenwelzijn zijn en het zo prettig mogelijk houden voor het dier tijdens deze koude en natte maanden.

Dekenmodel favoriet

Als het paard veel buiten loopt in de koudere periodes of zelfs dag en nacht, is het zeer aan te bevelen het paard niet te scheren of te kiezen voor een bepaald scheerpatroon waarbij het de voordelen van isolatie behoudt. Bij het dekenpatroon blijft er een ‘deken’ over de rug/achterhand. Ook de benen worden niet geschoren. Een soort van uitrij deken, alleen dan van de eigen vacht.

Met een beetje humor…

Waarom niet helemáál scheren?

  1. Je kunt gerust de deken van het paard verwijderen bij de verzorging en hoeft je geen zorgen maakt dat het doodvriest.
  2. Je mag best even stilstaan ​​terwijl je op je beurt wacht op concours en je hoeft niet bang te zijn dat het paard het te koud krijgt.
  3. Even stoppen om je neus te snuiten tijdens de les is mogelijk zonder zorgen te hoeven maken of je viervoeter kou vat.
  4. Het paard kan een nacht buiten laten staan ​​zonder grote schuldgevoelens te hebben. Er zit nog steeds een beetje haar, toch?
  5. Een paard ziet er écht slimmer uit met het hoofd en nek geschoren!
  6. Veel lichaamsdelen die je ziet tijdens het rijden, zijn geschoren. Je kunt net doen alsof je op de Olympische Spelen, op de Spaanse Sunshine Tour of op een andere belangrijke wedstrijd bent, zonder die bezwete, natte vacht.
  7. Nadat je maar een beetje hebt gegaloppeerd, is er gelukkig geen kletsnatte nek.
  8. Is het paard een schimmel, dan is het veel makkelijker om een geschoren nek en hoofd schoon te houden dan dat die ongeschoren zijn.

En het beste van alles …

  1. Je kunt toch nog een volledige scheerbeurt geven op het laatst van de winter en niet te maken hebben met dat ene moment van het jaar als ál het haar over je heen komt, je auto, de zadelkamer, je huis…

Bron: Horse&Hound

Foto: Digishots