Scherp voorwerp in hoef, wat nu?

Voor en na het rijden hoeven uitkrabben is een logische zaak. Steentjes of andere voorwerpjes kunnen erin blijven zitten, vooral met buitenrijden. Wat zijn de risico’s voor een paard als er plotseling een flinke wond in de hoef is en wat is dan verstandig om te doen?

Scherpe dingen zoals een schroef of spijker, kunnen in de zool of in de straal van een hoef vast komen te zitten als een paard erop gaat staan. Daar kan dan een wond ontstaan.

Straal

In het middelste deel van de straal kunnen diepe wonden zeer ernstige gevolgen hebben. Dit is afhankelijk van de vorm van het voorwerp, hoe diep de wond is en vanuit welke hoek het voorwerp in de hoef steekt. Op deze plek een voorwerp in de hoef leidt snel tot een infectie, die vaak lang aanhoudt of zelfs nooit helemaal over gaat.

Niet onderschatten

Het ziet er meestal niet meteen ernstig uit als er scherp voorwerp in de hoef steekt, maar we moeten het infectierisico niet onderschatten. Mocht er iets via de straal de hoef binnendringen, zorg dan dat je metéén de dierenarts inschakelt en een MRI of röntgenfoto’s laat maken. Een chirurgische ingreep kan dan voorkomen dat het tot een infectie komt.

Hoefsmid / dierenarts

Dringt een voorwerp via een ‘veiligere’ weg de hoef binnen (bijvoorbeeld via de zool), dan is er een kans dat het dier een plaatselijk abces krijgt. De hoefsmid kan die zweer meestal uitsnijden zodat de troep eruit kan lopen zodat de druk weggaat. Is dat niet mogelijk, roep dan een dierenarts erbij. Deze beslist of het paard moet worden opgenomen voor onderzoek en hoe de behandeling eruit gaat zien.

Uit de hoef halen

Het volgende kun je doen.

  1. Maak de onderkant van de hoef heel goed schoon. Hierdoor kun je de plek en de hoek van de insteek bepalen.
  2. Verwijder het voorwerp niet als het in de straal steekt maar wacht op de dierenarts.
  3. Je zou een klein blokje hout onder de hoef van het paard vast kunnen maken, zodat het voorwerp niet nog dieper binnendringt terwijl je op de dierenarts wacht.
  4. Let goed op waar het voorwerp de hoef was binnengegaan, nadat het is verwijderd.
  5. Let ook op de diepte, de richting en de hoek van de wond. Laat de dierenarts/hoefsmid het voorwerp na verwijdering inspecteren.
  6. Ook is het verstandig om meteen na te kijken of het paard goed is ingeënt tegen tetanus.

Bron: Horse & Hound /CAP

Foto: Digishots