Schurft bij paarden, wat kun je doen?

Schurft bij een paard: een aandoening waar we niet graag mee te maken krijgen. Het spreekwoord heet niet voor niets: “Ergens de schurft aan hebben” want als je er alleen al aan denkt, krijg je spontaan de kriebels. Maar helaas komt het toch voor. Oorzaak is de schurftmijt, een microscopisch klein beestje dat veel overlast kan geven, meestal aan de onderbenen van het paard.

Minder weerstand

Gelukkig komt schurft in Nederland en België niet zo heel vaak voor. Infectie met schurftmijt gaat vaak samen met minder weerstand door andere ziekten, ondervoeding of verwaarlozing. Dik en zwaar behang aan de onderbenen is dé plek voor schurftmijt. Het beestje doet het goed in een iets vochtige, warme en weinig geventileerde omgeving. Aan de benen kan ook een mok-achtig beeld te zien zijn, met korsten en ontstekingen. De diagnose wordt gesteld door huidschilfers van de rand van de schurftplekken te nemen en die te bekijken onder een microscoop. De schurftmijten zijn dan vaak in groten getale te zien!

Mensen

Schurftmijt is heel erg besmettelijk en kan van paard op paard overgedragen worden, maar ook van paard op koe, en zelfs mensen kunnen schurft krijgen. Andersom kan de besmetting natuurlijk ook gebeuren.

Welke soorten?

Er zijn vier soorten schurftmijt te onderscheiden:

Chorioptes: komt het vaakst voor. Graaft zich niet in de huid maar leeft van dood celmateriaal. Voorkeursplaats zijn de benen.

Sarcoptes: graaft gangen in de huid. De infectie begint op het hoofd en kan zich verder over het hele lichaam verspreiden. Sarcoptes is erg zeldzaam.

Psoroptes: zuigt bloed en weefselvloeistof. Zit meestal op rug, kruis en in manen. Is ook erg zeldzaam.

Demodex: komt erg vaak bij honden voor als oorzaak van huidproblemen, maar is bij paarden eigenlijk onschuldig.

Lastige bestrijding

Paarden met schurft hebben het erg moeilijk. Ze stampen geregeld de benen op de grond om maar van die vreselijke jeuk af te komen. Ook bestrijding is lastig en vraagt om een grondige verzorging. Paarden die al lange tijd last hebben van schurft, verbinden elke handeling aan de jeuk en accepteren maar weinig.

Lotion

Voor bestrijding van schurft zijn er verschillende lotions te krijgen. Voordat de behandeling begint, moeten de haren aan de benen heel kort geknipt of geschoren worden. Daarna goed wassen en de korsten verwijderen. De lotion dan direct op de huid aanbrengen. Dit na twee weken herhalen omdat de eitjes van de mijt dan uitkomen. Bij hardnekkige infecties kan het nodig zijn om vaker te wassen. Ook de poetspullen en de dekjes (dekens) moeten behandeld worden.

Immuun

Wormenspuit op basis van “ivermectine” kan het aantal mijten ook verminderen, het is alleen meestal niet genoeg om van de infectie af te komen. Advies van een dierenarts is dan aan te raden, ook omdat voor sommige lotions schurftmijten inmiddels immuun zijn geworden. Bovendien zijn niet alle lotions voor paarden geregistreerd.

Bron: CAP Magazine

Foto: Shutterstock