‘Shit happens’ maar ruim jij het ook op?

In Leimuiden wil Petra van der Wereld (wethouder gemeente Kaag en Braassem, Zuid-Holland) dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over de paardenmest overlast. Bij haar in de buurt lopen de paarden alleen nog maar met een luier, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

Overlast paardenmest

Aanleiding was dat er de plannen zijn om een buitenbak aan te leggen in Leimuiden en dan moet worden voorkomen dat er voor de buurtbewoners overlast komt op straat.

De wethouder vindt dat ook een manege de taak heeft, ervoor te zorgen dat er een zak onder het paard hangt, als deze op straat loopt. Zo niet, dan moet er gezorgd worden dat de poep wordt opgeruimd.  Waar Van der Wereld zelf woont dragen, na protest uit de buurt, alle paarden een ‘paardenluier’.

Er zijn veel mensen die paardenpoep op straat verschrikkelijk vinden. Voor Mandy Brouwers uit de Zeeuwse gemeente Schoondijke werd dat in de zomer van 2017 ook duidelijk. Ze rijdt met haar paard Yke graag door het dorp. De amazone bedacht hiervoor zelf een originele oplossing.

Opruimen

Brouwers kreeg het vaak te horen: ‘Hé, ga je dat nog opruimen!’. Ook op Facebook werden er steeds vaker klachten geplaatst over niet opgeruimde paardenmest. Haar paard is, zoals ze zegt, heel braaf maar ze kan niet zomaar afstappen en hem even aan een boom binden. Daarom ruimt ze, met het oog op veiligheid, de mest vaak na de rit op. Maar ze liet het er toch niet bij zitten en zocht samen met andere ruiters naar een oplossing. En die werd gevonden: voortaan wordt er in de mest van Yke een bordje geprikt met de tekst: “Ik kom het zo opruimen. Groetjes, Mandy”.

Voorbeeld

De bordjes werden al snel opgemerkt door de krant en Mandy werd vervolgens overspoeld met reacties. Ze kreeg veel berichtjes gekregen zoals ‘Je bent een voorbeeld’ en zelfs ‘Je komt er wel in de maatschappij’. Het was voor haar een grote verrassing, ze had dit helemaal niet aan zien komen.

Ze gebruikt gewone moestuin bordjes, niets speciaals dus. Wat begon eigenlijk als grapje, werd serieus. Als ze gaat rijden heeft ze steeds een bodywarmer aan met in een zak drie of vier bordjes. Het zorgt bij iedereen voor veel duidelijkheid en ze wil er zelf zeker mee doorgaan. Uiteraard zou het fijn zijn als ook andere ruiters die bordjes gaan gebruiken.

Als voorwaarde voor deze oplossing wordt wel gezien dat je ter plekke veilig even van je paard kunt afstappen om het bordje te plaatsen. Desnoods kun je een voorbijganger nog vriendelijk vragen om dit voor je te doen.

Bron: AD/Hoefslag 

Foto: Shutterstock