Sneller op je tenen getrapt dan je denkt!

Het dragen van slippers bij zomerse temperaturen hoort er meestal bij. Rijden doe je uiteraard met laarzen, een cap én misschien ook nog een bodyprotector. Maar wat als je gewoon even de paarden op de weide gaat zetten of je lieveling een wasbeurt wil geven, dan hoef je toch geen andere schoenen aan te trekken? Als jouw tien tenen je lief zijn en ze graag wil behouden, denk daar dan het beste nog eens even over na.

Teen kwijt

Dit verhaal dateert al van twee jaar geleden, maar met de zomer voor de deur, lijkt het ons niet overbodig dit nog eens onder de aandacht te brengen.

De Engelse Ellie Brown wilde twee paarden op de wei gaan zetten. Ze had teenslippers aan en had twee paarden aan de hand toen plotseling een van de merries schrok. De merrie rende naar de andere kant, dus ze had twee paarden aan dezelfde kant. De ene liep tegen de andere aan, deze sprong naar haar toe en landde op haar voet. Ze stond wat te trappelen, met haar hele gewicht nog steeds op Ellie’s voet. Plotseling draaide ze zich om.
Ellie had heel veel pijn, maar kreeg toen een adrenalinekick. Ze dacht dat haar teen gebroken of gekneusd was maar checkte eerst of de paarden in orde waren. Toen trok ze haar slipper weer aan en zag ze dat ze een teen kwijt was!

Niet meer redden

Haar peetoom kwam achter haar aan met een auto. Hij nam de paarden over en zette haar in de auto. Daarna pakte hij wat er nog over was gebleven van de teen en bracht haar naar het ziekenhuis.
De artsen konden haar teen niet meer redden. De volgende ochtend werd ze geopereerd, waarna ze twee weken moest blijven liggen. Natuurlijk heel saai want ze had die dag net haar laatste examen gedaan en ernaar uitgekeken om weer te gaan rijden. Dat zat er nu een paar maanden niet meer in.

Ogen geopend

Ellie Brown zei dan ook dat het heel stom was om slippers te dragen. Als je denkt dat je je paarden wel goed genoeg kent, betekent dat nog niet dat je kunt voorspellen wat ze gaan doen. Een ongeluk zit in een klein hoekje! Het positieve was dat veel mensen naar haar toe kwamen en zeiden dat haar ongeluk hen de ogen had geopend. Veel mensen dragen bij erg warm weer, onbewust van het gevaar, shorts en slippers wanneer ze hun paarden verzorgen. Ze wil dan ook dat mensen beseffen dat je niet alles onder controle kunt hebben: er kan bijvoorbeeld plotseling een vogel uit de bosjes vliegen of iets anders waar je paard van schrikt. Trek voor je eigen veiligheid aangepaste kleding aan en stevige schoenen zijn een must!

Bron: Horse and Hound / Hoefslag

Foto: Shutterstock