Sommige klusjes ‘noodzakelijk kwaad’?

Er zijn veel dingen over het bezitten en berijden van paarden die vreugde brengen. Helaas vallen er ook een paar onder de noemer ‘noodzakelijk kwaad’.

Minst favoriet

Reinigen edele delen

Er zijn veel redenen waarom sommigen van ons ruinen verkiezen boven merries, maar het schoonmaken van hun ‘jonge heer’’ hoort daar niet bij. Er is maar één manier om met ‘smegma’ om te gaan (woord roept al grimas op): rubberen handschoenen aan en warm water bij de hand. Veiligheidscap en gezonde dosis voorzichtigheid worden geadviseerd. Het paard vindt dit misschien niet leuk om zo vaak te laten doen als jij het ook niet leuk vindt om te doen!

Poep scheppen, vooral in de stromende regen

Iedereen weet dat poep scheppen belangrijk is. Het voorkomt zure plekken in de wei en helpt bij bestrijden van parasieten bij het paard. Totdat iemand een manier weet om paarden te trainen een ​​‘poephoek’ te gebruiken, moet wat er valt weer worden opgepakt. Zelfs als het regent, dag in, dag uit. Plastic regenjassen zijn misschien niet cool, maar zijn de beste uitrusting voor deze klus.

Omgaan met vieze, natte dekens

Een van de allerbeste dingen: afscheid nemen van vieze, modderige, doorweekte dekens. Wie heeft de sportschool nodig als je een deken, tweemaal zo zwaar als toen je deze die ochtend op het paard legde, hebt weggesleept? Vervolgens heb je die ook nog eens op de bovenste dekenrek geworsteld in een vergeefse poging om het snel te laten drogen?

Hooinetten vullen

Ah, ze zien er zo onschuldig uit. Vreemd dus dat ze op de een of andere manier een eigen leven gaan leiden als je er hooi probeert in te doen. Ronddraaiend en het trekkoord slim verbergend onder een verwarde hooimassa. Internet staat ​​vol met advies over manieren om deze klus sneller en gemakkelijker te maken. Het vullen van hooinetten blijft voor velen op die vervelende lijst staan.

Uitmesten

Vaak het meest noodzakelijke kwaad van paardenbezit: uitmesten. Het is dé grote kanshebber als het gaat om minst favoriete klusje. Door vieze merries, box-dansers die een poeppap maken of krachtpatsers die altijd vol overgave iets vernielen, vast staat dat je achteraf stinkt alsof je sliep op de mesthoop.

Vegen

Behalve uitmesten, is vegen een karwei dat laag scoort op de schaal van plezier (ook al houd je van een onberispelijk geveegde vloer). Het is al erg genoeg om de ​​bezem vooruit te duwen, maar als het stormt en hooi en stro een eigen leven gaan leiden, is vegen helemaal vervelend.

Spullen schoonmaken

Sommigen zijn trots zijn op hun glanzende en soepele leren spullen. Anderen zien schoonmaken van die spullen alleen draaglijk met liters koffie (of andere dranken) en één oog op de tv gericht. Vergeet niet de (keuken)tafel te beschermen om klachten over zadelzeepplekken te voorkomen.

Hoefrot behandelen

Iets is dat je echt niet aan je handen wilt krijgen is de doordringende, langdurige stank van hoefrot van een paard. Zodra de smid het slechte weefsel heeft verwijderd, is het aan jou om het probleem te behandelen. Dit kan betekenen dat je met jodium moet wassen en handen krijgt alsof je een pakje per dag rookt.

Rubberen matten schoonmaken

Hebben je handen nog niet genoeg geleden van de meeste van de vorige punten?  Schoonmaken van stinkende rubberen matten zal, zelfs na de beste manicure, je handen niet meer redden. Die zware, onhandelbare dingen zijn het werk van de duivel in beddengoedvorm. Enige voordeel is dat je meestal hulp nodig hebt om ze eruit te slepen. Je bent tenminste naderhand niet de enige die naar verstopte afvoer ruikt!

Schroefgaten

Hoewel misschien niet iedereen ze gebruikt, hebben we de beste bedoelingen als het gaat om schroefgaten. Er komen van die nette kleine schuimpluggen in zodra de hoefsmid klaar is. Dus des te mysterieuzer, eenmaal op wedstrijd met rondspringend, opgewonden paard, deze gaten zich lijken te hebben gevuld met betonachtig materiaal. En dat spul is op geen enkele manier te verwijderen!

Bron: H&H

Foto: iStock