Soms hartverscheurende situaties door verwaarlozing

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming maakt zich sterk voor dieren die verwaarloosd, mishandeld of aan hun lot worden overgelaten. Uit cijfers blijkt dat dit nog steeds hard nodig is.

In 2019 kreeg de Inspectiedienst ruim 1.300 meldingen binnen van paarden en pony’s in nood. Dat is nog maar weinig in tegenstelling tot de werkelijkheid.

Voor oud vuil

Districtsinspecteur Jan Verkuijl van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) verklaart: “Als je kijkt naar hoe welvarend we zijn en de mogelijkheden die we hebben om dieren te helpen, is het met het welzijn van dieren in ons land niet al te best gesteld. Neem paardenmarkten, waar je al voor tien euro een Shetlander aanschaft. Dieren die aan het einde van de dag niet zijn verkocht, worden voor oud vuil achtergelaten op straat. Dat is toch schrijnend? Het maakt de drempel om er eentje aan te schaffen laag. Ouders kopen een pony voor hun dochter en die wordt vervolgens in de achtertuin neergezet. Dat is een half jaar leuk, maar dan moeten de hoeven worden bekapt en met die kosten hadden ze geen rekening gehouden. Vaak wordt zo’n dier dan aan zijn lot overgelaten.”

Triest

Ook collega-inspecteur Nadine Burggraaf wordt regelmatig geconfronteerd met paarden en pony’s die niet de juiste zorg krijgen. Zoals het drietal dat in erbarmelijke omstandigheden in een donkere, smerige stal stond. De situatie van de dieren kwam aan het licht toen de Inspectiedienst via de dierenpolitie werd getipt. Nadine ging poolshoogte nemen en trof op het adres de verwaarloosde pony’s aan. Ze hadden slechte hoeven, waren mager, zaten onder de blubber en de vacht vol klitten.

“Ze stonden daar maar voor zich uit te staren, met een lege blik in hun ogen. Er was niets dat ze nog prikkelde of uit hun isolement kon halen. Ik vond het hartverscheurend”, aldus Nadine. “De dieren bleken al op leeftijd en hadden jarenlang op het adres gestaan, gelukkig niet altijd in deze slechte situatie. De eigenaresse vertelde dat haar ouders kort na elkaar overleden waren. Zonder hun steun kon ze de verzorging voor haar dieren niet meer aan. Voor de pony’s was het sneu, maar voor die mevrouw ook. Ze realiseerde zich heel goed dat ze de grip kwijt was.”

Nieuwe plek

Voor de pony’s werd een nieuwe plek gevonden op een zorgboerderij. Toen Nadine het drietal onlangs terugzag, kon ze niet anders dan tevreden glimlachen: “Ze zien er zóveel beter uit. Hun vacht glanst, de manen zijn geborsteld en de hoeven bekapt. Ze zijn voller en ronder. Voorheen stonden ze de hele dag in dat vieze, donkere hok. Hadden ze geen afleiding en konden geen kant op. Hier krijgen ze aandacht, beweging, worden ze omringd door soortgenoten en mogen ze het bos in. Dit is zoals het altijd zou moeten zijn.”

Dieren in nood helpen

Voor deze pony’s kwam hulp op tijd. Maar de inspecteurs Jan, Nadine en hun collega’s komen veel schrijnende situaties tegen. Wil jij ook meehelpen? Dat kan: sms ‘DIER’ naar 4333 (€ 3 per bericht) of kijk op www.dierenbescherming.nl/ponysgered. Met jouw steun kan de Dierenbescherming nog meer dieren redden, opvangen en beschermen.

Bron: Hoefslag / dierenbescherming.nl

Foto: Pixabay