Spelregels paardensport per 1 juli

Minister-president Rutte Op 24 juni maakte 24 juni bekend dat vanaf 1 juli weer wedstrijden verreden mogen worden. Vanzelfsprekend met inachtneming van spelregels voor sport in Nederland vanaf 1 juli en van (hygiëne-) maatregelen van de overheid en het RIVM.  Wat betekent dit voor de paardensport?

Spelregels voor paardensport in Nederland

Vanaf 1 juli geldt er een aantal spelregels voor sport. De rijksoverheid heeft hierover het volgende op hun website geplaatst.

  • Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. (Binnen)sportaccommodaties, zoals maneges en ruitersportcentra mogen hun deuren weer openen en is in  de binnenbak rijden dus weer mogelijk.
  • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben en erg geen 1,5 meter afstand gehouden meer hoeft te worden. Dit betekent voor de paardensport dat er weer voltige mogelijk is en ook grooms weer plaats kunnen nemen op de menwagen.
  • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 19 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
  • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
  • Geforceerd stemgebruik langs het veld, zoals schreeuwen en spreekkoren, is niet toegestaan.
  • Per 1 juli zijn wedstrijden en evenementen weer toegestaan, zowel binnen als buiten. Hierbij mag publiek aanwezig zijn. Daarbij geldt dat toeschouwers 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. In beginsel mogen er buiten maximaal 250 toeschouwers bijeen zijn. En binnen maximaal 100 personen. Daarnaast dienen de hygiëneregels van het RIVM gevolgd te worden.
  • Evenementen zijn toegestaan wanneer reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaatsen zijn toe te passen. Dan is er geen maximale groepsgrootte bepaald. Toeschouwers dienen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ook hier dienen de hygiëneregels van het RIVM gevolgd te worden.

Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.

Houd 1,5 meter afstand (uitzondering tijdens het sporten).

Vermijd drukte.

Was vaak je handen.

Bron: RIVM/Hoefslag

Foto: M.Rongen