Springen of dressuur: wat bepaalt de keuze?

Hoe kunnen we paardensport leuker en ook stoerder maken? Meisjes vinden hun weg naar de manege meestal wel. Jongens worden al snel afgeschrikt door het meisjesachtige beeld ervan.

Landelijk zie je veel meisjes/vrouwen paardrijden. Internationaal ligt dat toch een beetje anders, daar zie je in bijvoorbeeld de springsport en eventing amazones én ruiters. De meeste meiden zien het in het begin nog echt als een hobby, maar op latere leeftijd wordt het zelfs hun beroep.

Geen sport

Er wordt wel eens gezegd dat paardrijden geen sport is. Maar dat is zeker onterecht! Kijk eens naar het springen, dat is toch ook hartstikke stoer en zéker weten een heuse sport. Paardrijden valt in het begin toch wel even tegen en is meestal veel moeilijker dan gedacht. Wanneer bijvoorbeeld jongens eenmaal zien dat er op hoger niveau veel mannen zijn die rijden, wordt het al een beetje interessanter. En als ze dan eenmaal merken hoe leuk het ook nog eens is, worden ze steeds enthousiaster.

Jongens zijn vaker meer met hun hoofd bij voetballen of computerspelletjes. Ondanks dat reclame van paardenboeken, speelgoed en kleding helemaal gericht lijkt op de meiden, zijn er toch echt wel stoere jongens te vinden op de manege bij de lessen en/of op wedstrijden. Het is de kunst om ze geïnteresseerd te houden in de paardensport!

Springen of dressuur

Meestal vinden jongens dressuur maar ‘zozo’. Springen lijkt meer hun ding of eventing, reining, horseball? Een beetje afwisseling kan ook wel eens helpen bij de keuze.

Welk onderdeel iemand kiest die start met paardrijden, wordt meestal bepaald door de omgeving. Als een of beide ouders enthousiast zijn in een tak van paardensport gaan hun kinderen al snel dezelfde kant op. Dressuur is vaak het meest aan de orde op maneges, maar wat valt er te zeggen over springen?

Kinderen van ouder(s) die niet actief zijn in de paardensport, laten hun keuze vlug beïnvloeden door anderen, bijvoorbeeld een vrien(in) die paarden heeft. Als ze meegaan naar een manege is het ook weer afhankelijk van wat daar het meest gedaan wordt.

Durfal

Je moet wel een beetje een durfal zijn om te springen en die durf moet je opbouwen. Behalve goede begeleiding is het paard of de pony waarop je leert springen minstens zo belangrijk. Jonge paarden/pony’s, die sneller kunnen gaan lopen dan de ruiter durft, schieten plotseling nog wel eens langs een hindernis en zijn hierdoor meestal niet zo geschikt voor beginners. Hierdoor kunnen deze weer onzeker worden. Jong beginnen met springen betekent wel dat de ruiter al wat zelfverzekerd is, in draf kan lichtrijden zonder te hinderen en ook in galop de bewegingen kan volgen. Gaat het snel en naar (eigen) verwachting vooruit, wordt vaak gekozen om met springen verder te gaan.

Van elkaar leren

De gemiddelde manege geeft dan ook de volgende conclusie: jongens zijn in de minderheid, behalve als het een springwedstrijd betreft. Vreemd? Jongens zijn vaak meer op de overwinning uit en hebben wat meer lef. Meiden vinden winnen iets minder belangrijk en zijn ook voorzichtiger van aard, vandaar ook hun keuze voor dressuur. Een klik met pony of paard (tijdens wedstrijd) vinden zij minstens zo belangrijk. Wellicht dat je hierdoor ook minder vrouwelijke springruiters ziet, maar het is natuurlijk wél stoer als je het als meisje aandurft om voor springen te kiezen!

Groepslessen werken vaak stimulerend om een doel te bereiken. Het is ook leuk en leerzaam om te kijken naar anderen hoe zij (kleine) problemen oplossen. Leren van de instructeur, maar zeker niet in de laatste plaats: leren van elkaar!

Voordelen

En dan: wat is er nu leuker als jongen dan al die meiden om je heen? Het kan op een bepaalde leeftijd een beetje gevoelig liggen, maar zeker weten: ooit wordt het echt gezellig en dát kan zo zijn voordelen hebben….

Bron:  Hoefslag/Horseandhound

Foto: pixabayIanDunlop