Springen: toch niet zo makkelijk!

Waarom springen niet zo simpel is als het lijkt. Enkele uitspraken zijn: ‘Je wint of je wint niet’, ‘Balk blijft liggen of valt eraf’. Maar in werkelijkheid ligt het niet zo zwart/wit.

Waardoor komt dat?

Fout parcours rijden

Nooit een verkeerd parcours gereden. Echt niet? Er is vast niemand die dit gelooft. Of dat je na een mooi en snel parcours juichend op je paard zit, om vervolgens te horen van iemand bij de uitgang: ‘Waarom heb je die laatste hindernis niet gesprongen?’.

Beschuldigd worden een fout parcours gereden te hebben

Je zou toch teleurgesteld zijn als, na de barrage zorgvuldig gereden te hebben, je er een bocht in maakte die niemand anders had geprobeerd, alléén om uit te vinden of “onmogelijk” terecht was. Deze jury vervolgens besluit dat de enige verklaring was dat je één van de hindernissen niet hebt gesprongen. Vervolgens weiger je dit te geloven tot fotografisch bewijs van het niet springen van de hindernis wordt verstrekt…

Té serieus nemen van advies van vrienden

Het is een speciale klasse. Jij wil graag die mooie deken en het lint winnen. Het parcours loopt met een bocht om een oxer naar de tweede hindernis.  ‘Heel kort draaien’ adviseert een vriend. Je neemt dit zó letterlijk dat je met je voet de staander sloopt.  Geschokt door het lawaai trek je aan de teugels.  ‘Ga door!’ hoor je vanaf de zijlijn. Maar helaas zijn er al spring- en tijdfouten en je ziet eruit als een idioot. Briljant!

Woorden van jury té letterlijk nemen

Als je een aanwijzing verkeerd begrijpt. Bijvoorbeeld de bel (voorafgaand aan de tweede fase) als waarschuwing voor een niet teruggeplaatste balk. Jij gaat vragen wat er aan de hand is en je het antwoord: ‘ga nou maar “gewoon” door de start’ dusdanig begrijpt dat de bijbehorende hindernis dan ook niet genomen hoeft te worden. Je komt hier pas achter nadat je gaat kijken of je geplaatst bent voor de finale, beter gezegd: je ziet dat je gediskwalificeerd bent.

Schelden

Je denkt dat als het best wel kan als in paardensport filmpjes ‘Oh s**t’ wordt geroepen, dit ook te mogen roepen als je een dergelijke ‘s**t’ situatie meemaakt. Hoe dan ook: doe het niet zo hard dat toeschouwers/kinderen/jury’s het kunnen horen.

Schreeuwen

Een paard dat al lange tijd niet meer op concours was samen met een onervaren medewerker op het terrein. Wat krijg je? Het paard komt door de bocht en vervolgens: zie je dat die medewerker recht in jouw lijn naar de volgende hindernis staat; heb je geen rem en je schreeuwt: ‘uit de weg!’

Het is dan niet beleefd of prettig voor deze persoon, maar het is nog altijd beter dan dat diegene onder de voeten wordt gelopen.

Aan profs laten zien hoe het (niet) moet

Je mag rijden in een top buitenlandse wedstrijd en bent met enkele ruiters aan het losrijden. ‘Kan ik dat gewoon nog even springen?’ vraag je, als de groom van een profruiter net de oxer hoger maakt. Hij wacht en hij kijkt toe, net als de profruiter. Jij gaat vanuit een volte in galop over de oxer en komt helemaal verkeerd uit…  Staanders vallen om, balken rollen… beter gezegd: een drama! ‘Oxer kan hoger nu,’ mompel je en blaast een snelle aftocht.

Bron: Horse&Hound / Hoefslag

Foto: archief Digishots