Steeds minder paardenmarkten

Vanaf 2020 wordt in de plaats Goor de paardenmarkt afgeschaft. Het zal in de toekomst een meerdaags evenement worden, waarbij paarden op een positieve manier in het middelpunt zullen staan. Paardenhandel is dan verleden tijd.

Dierenwelzijn

Het nieuws maakten stadsraad lid van Goor, Ate Brunnekreef, en burgemeester Ellen Nauta bekend. Reden voor het besluit is volgens de burgemeester het ‘teruglopen van de kwaliteit’ van de markt. Ook worstelden ze met het dierenwelzijn. Ze sprak van een al eeuwenoude, prachtige traditie. Enkele organisaties en ondernemersvereniging Goor Collectief gaan de plannen voor een nieuw evenement uitwerken, waarbij ‘paardenmarkt nieuwe stijl’ aan de traditie zal voldoen en bovendien het paard een actieve en positieve rol zal gaan spelen.

Laatste keer

De laatste traditionele markt mét paardenhandel is vrijdag 13 december. In 2020 zal het evenement, met een andere opzet, plaatsvinden in september en niet meer in december. Dit komt beter uit in de jaarplanning van organiserende partijen en zal ook prettiger zijn voor bezoekers.

Er zijn heel wat tradities die veranderen, waardoor we ook een grote afname van paardenmarkten zien. Dierenwelzijnsorganisaties zien het liefst dat deze markten, die jaarlijks gehouden worden in Nederland, worden afgeschaft.

Bron: Hoefslag /Tubantia

Foto: Pixabay