Stop het ongewenst voeren van paarden

Paardeneigenaren, ziek van verdriet dat wordt veroorzaakt door mensen die, zonder na te denken, paarden en pony’s voeren, doen hun best om actie te ondernemen.

Stop met het voeren

Makers van de Engelse Facebook-groep “Stop met het voeren van onze paarden” hopen eerst zoveel mogelijk mensen aan te trekken, en dan samen met ideeën te komen die kunnen helpen de boodschap te verspreiden.

Ernstige gevallen

Horse & Hound maakte melding van veel ernstige gevallen van paarden die ziek werden door het voeren door wandelaars, die vaak bordjes negeren waarop staat om dit niet te doen. Tijdens beide lockdowns is gebleken dat het aantal gevallen is gestegen omdat er meer mensen buiten/in de natuur zijn.

Beu

De maker van de Facebook-groep, Hannah Johnstone, vertelde dat het verhaal van de Welsh ruin Lightning, die overleed nadat hij een rauwe aardappel had gekregen, haar tot actie aanzette.
Ze is het beu dat paardenbezitters dit moeten doorstaan en denkt dat het goed zou zijn om mensen uit het hele land te laten aansluiten en te brainstormen over manieren om het probleem bekend te maken.

Genoeg is genoeg

Hannah, heeft altijd zelf ook gereden maar verloor in 2019 haar eigen paard. Ze zei dat ze niet persoonlijk last heeft gehad van ongewenst voeren van een paard. Maar er waren vrienden die ermee te maken hadden, paarden die waren gestikt, en alle vreselijke berichten op Facebook. Toen dacht ze: genoeg is genoeg!

Ergens snapt ze het wel: mensen hebben nu minder te doen en vinden het leuk om de paarden te voeren. Maar het maakt deel uit van (fatsoens)regels, zoals bijvoorbeeld hond aan de lijn houden en zijn poep opruimen. We moeten de mensen wel verwelkomen, maar ze ook: kom zeker naar het platteland, maar doe niets geks.

Waarschuwen

Ze probeerde laatst iemand op een lokale pagina te waarschuwen: paarden kunnen bijten, over het hek/schrikdraad leunen, waardoor ze ook zouden kunnen schrikken/ontsnappen. Er zijn veel redenen om ze niet te voeren. Het enige wat ze als antwoord kreeg was: ‘één wortel kan geen kwaad’. Maar zo werkt het natuurlijk niet!

De groep heeft al heel veel leden en wat wordt besproken, is bijvoorbeeld contact opnemen met landelijke politieteams en het starten van petities.

Initiatiefneemster denkt dat mensen het zó beu zijn en nu eindelijk iets willen doen.

Bron: H&H

Foto: PixabayElektroPlan