Studie: paard met deken op eet minder hooi

Onderzoekers in de VS ontdekten dat paarden met dekens in de winter in de staat Wisconsin 8% minder van onbeperkt beschikbaar hooi aten, dan hun soortgenoten zonder deken, onder dezelfde lichaamsomstandigheden.

Dekens versus geen dekens en eten van hooi

De studie stond onder leiding van Michelle De Boer. Zij en haar collega-onderzoekers legden acht volwassen paarden een deken op, die van december tot januari in een droge paddock stonden. Vlakbij, in een tweede droge paddock, zetten ze acht andere volwassen paarden, vergelijkbaar in ras, lichaamsgewicht en lichaamsconditie als de eerste acht, zónder dekens in dezelfde periode. Elke groep paarden had toegang tot dezelfde hoeveelheid hooi en konden zoveel eten als ze wilden.

De onderzoekers ontdekten dat het gewicht en de lichaamsconditie van de paarden tijdens het onderzoek gemiddeld hetzelfde bleven tussen de groepen. Toen de wetenschappers het gewicht van de hooibalen in elke groep voor en na de studie vergeleken, zagen ze dat de dieren zonder dekens meer hooi hadden gegeten. Ze berekenden een daggemiddelde per dier. Hier kwam uit dat de paarden zonder dekens 2,51% van hun lichaamsgewicht aten, terwijl dit bij de paarden met dekens 2,31% was. Een daling van ongeveer 8% van het totale hooi.

Voor een paard van zo’n 450 kg zou dit erop neerkomen dat paarden met een deken dagelijks ongeveer 1 kg minder hooi eten. De hoeveelheid werd nooit minder dan de aanbevolen minimale voeropname van 1,5 – 2% van het lichaamsgewicht voor een gezond volwassen paard.

Minder hooi niet doel om af te vallen

De studie toonde aan dat paarden met deken de neiging hadden om vrijwillig hun inname te verminderen. Als je dit bekijkt voor wat betreft het voeren van een kudde paarden een hele winter, betekent dit echter niet dat paarden drastisch minder hooi kunnen krijgen als ze een deken op hebben.

Hoewel het een langere hooivoorraad te hebben, betekent dit niet dat eigenaren hun paarden met dekens hooi moeten onthouden. Ze hebben hooi nodig om aan hun voedingsbehoeften te voldoen en om hun spijsvertering te ondersteunen.

Het maagdarmkanaal van een paard is gemaakt om de hele dag door constant ruwvoer te eten. “Dat willen dat niet verstoren, anders kunnen we het paard in gevaar brengen voor maagdarmproblemen zoals zweren”, aldus De Boer. Wil een paardeneigenaar hooi verminderen op basis van de resultaten van deze studie, is het belangrijk om te kijken naar van de conditie, het type paard en stalling, training, dracht, voeden van veulen.

Minder gebruik van hooi moet niet worden gezien als een manier om af te vallen. Alleen omdat het paard minder hooi eet, wil dat nog niet zeggen dat het zal gaan afvallen. In feite is het tegenovergestelde waar. De dekens kunnen zoveel lichaamswarmte geven dat het uiteindelijk minder energie verbruikt om zichzelf te verwarmen. Als het verbruik niet genoeg vermindert om het evenwicht te bereiken, kan hij zelfs aankomen.

Het is belangrijk dat paardeneigenaren het paard vaak controleren op veranderingen in lichaamsconditie en gewicht. Op basis van de conditie, of veranderingen in conditie van het paard, kunnen eigenaren de hoeveelheid, zo nodig, aanpassen in overleg met dierenarts of voedingsdeskundige.

De Boer geeft tips

  • Als je paarden een deken oplegt vóór de winterzonnewende (21 december), bedek ze dan voor de duur van het seizoen, omdat het verdragen van de kou en de vacht kan veranderen.
  • Houd rekening met omgevingstemperatuur, neerslag en huisvesting, bij het kiezen van het gewicht van een deken of gebruik er geen.
  • Controleer dekens regelmatig om er zeker van te zijn dat het paard niet oververhit of nat is onder de deken en dat er geen wrijvingen zijn. Controleer ook zijn algehele conditie.
  • Bepaal tijdens deze controles of je naar een ander gewicht deken of naar een drogere deken moet overschakelen om ervoor te zorgen dat het paard het zo prettig mogelijk heeft.
  • Zorg ervoor dat de deken de juiste maat heeft voor het paard en juist is geplaatst en aangebracht. Zo kun je voorkomen dat de riemen blijven haken aan afrastering/voerbakken of vast komen te zitten aan een been van het paard bij liggen of opstaan.
  • Begrijp de (werk)verplichting die je aangaat als je ervoor kiest om een paard een deken op te leggen.

Ongeacht of het erop lijkt dat het paard gaat afvallen of aankomen terwijl het een deken op heeft, de lichaamsconditie van hun paard moet regelmatig gecontroleerd worden. Dit om er zeker van te zijn dat de hooi-inname in evenwicht is met de voedingsbehoefte, zei De Boer. Omdat dekens de lichaamsconditie kunnen verbergen, moet men voor een betrouwbare controle minstens een paar keer per week, zo niet dagelijks, de deken even afdoen.

Deken of niet?

“Eigenaren moeten ook bedenken dat het werk en kosten van dekens tegenover niet gebruiken van dekens een afweging zijn,” zei De Boer. Het kan zeer tijdrovend zijn en veel werk met zich meebrengen. Dat moet niet te licht worden ingeschat.

De studie geeft nóg iets om over na te denken, dat van invloed kan zijn op de beslissing. Het kan helpen als er weinig hooi is. In jaren dat een tekort aan hooi is en de hooiprijzen hoog zijn, leidt dat er al snel toe moeilijker hooi van goede kwaliteit te vinden. Hoewel dit onderzoek heel weinig kostenbesparing liet zien, in vergelijking met kosten van aanschaf en onderhoud van een deken, kan het een mogelijkheid zijn (vooral dus in tijden dat beschikbaarheid van hooi of tijd minder is).

De Boer denkt mede daarom, dat het waardevolle informatie is om te helpen beter beslissingen te nemen in die tijden en om te begrijpen hoe het gebruik van dekens de paarden en hun eetgedrag kan beïnvloeden.

Bron: TheHorse

Foto: PixabayAnalogicus