Tijd om te stoppen met paardrijden? Queen Elisabeth denkt er niet aan

Ruiters op leeftijd zullen wel eens twijfelen tussen ‘yes, we mogen weer!’ en ‘waar ben ik in vredesnaam mee bezig?’ De Engelse koningin lijkt aan de eerste uitspraak nog vaak voorkeur te geven. Met haar 92 jaar ziet Queen Elizabeth er nog best elegant uit als ze regelmatig een buitenrit maakt langs de oever van de Thames dicht bij Windsor Castle in haar blauwe waterproof jas, jodphurs en een zijden sjaal om haar hoofd. Ze heeft blijkbaar liever een sjaal om haar hoofd geknoopt dan een cap (zoals gezegd wordt omdat die haar kapsel zou verprutsen).

Terry Pendry

De koningin, die in april 93 wordt, is meestal in gezelschap van haar hoofd-groom Terry Pendry, die haar vaak begeleidt tijdens buitenritten. Het lijkt vaak alsof ze diep in gedachten is als ze door de velden stapt en de frisse lucht inademt maar ze geniet er duidelijk ook van.

Peggy

Koningin Elizabeth, die bekend staat om haar liefde voor paarden, zat voor het eerst in het zadel op vierjarige leeftijd toen ze een Shetland pony kreeg met de naam Peggy. De Koninklijke stallen hebben sindsdien de thuisbasis van een aantal paarden, zoals Betsy, een kleine zwarte merrie, gekocht bij een boer in 1950. Zij werd het favoriete rijpaard van de koningin. Ze reed haar jarenlang en het was best een pittig ding, deze Betsy. De afgelopen jaren is de tijd die ze in het zadel zit een stuk minder geworden, maar ze heeft nog steeds grote interesse in al haar paarden en pony’s. Ze blijft ook een vertrouwd gezicht in de stallen van Windsor Castle en rijdt nog regelmatig, vaak vergezeld door de heer Pendry.

Mini-Fries

Ze rijdt nu het liefst op haar Fell pony ‘Carltonlima Emma’. Deze Fell pony doet denken aan een mini-Fries. Het compacte lichaam, het behang en de meestal zwarte kleur zijn net zo mooi. Dit ras heeft de hardheid van de bergpony’s en is tegelijkertijd een levendig en krachtig verschijnsel. Echter dit pony ras is een eigen ras en zeker geen kleine uitvoering van het Friese paard. De koningin is beschermvrouwe van het stamboek. Daarnaast is Queen Elizabeth ook fokker van het beschermde inheemse pony ras Highland Pony en ziet ze jaarlijks een aantal volbloedveulens geboren worden.

Vriendelijk

Oorspronkelijk is de Fell pony een Engels ras en nu ook een zeldzaam ras. Deze pony’s zijn betrouwbaar en allround. Zowel vroeger als nu, wordt de Fell pony als rijdier en menpony gebruikt en kan zowel kinderen als volwassenen dragen. Het is een doorgewinterde pony met een heel vriendelijk karakter. Als deze niet te sterk is voor kleine kinderen, is het een geweldige gezinspony! Ben je rustig, consequent en eerlijk, dan zal de Fell Pony een maatje voor het leven zijn. Mede door het gebruik vroeger, is dit pony ras erg op de mens gericht.

Doorgegeven

Haar liefde voor paarden heeft the Queen doorgegeven aan een aantal van haar kinderen en (achter)kleinkinderen. Dochter Anne en kleindochter Zara Philips, lid van het gouden Britse eventingteam op het EK van 2006. Kleinzoon Peter Philips is medeverantwoordelijk voor het organiseren van de Global Champions Tour-wedstrijd in Londen en zoon prins Charles speelde polo, net als zijn vader Philip, totdat hij een blessure kreeg.er. Kleinzoon Prins William en zijn broer Harry spelen ook graag een potje paardenpolo. Achterkleinzoon, prins George, leek 3 jaar geleden (nog) niet zo enthousiast. Ook kleine prinsesje Charlotte is al een echte paarden fan. Dat verried 2 jaar geleden haar moeder, hertogin Kate tijdens de ontvangst van de Britse Olympiadeelnemers op Buckingham Palace aan amazone Natasha Baker. Ze vroeg aan Kate hoe het met de kinderen ging, waarop deze antwoordde dat de kleine Charlotte veel plezier aan paarden beleefde. Kate, die zelf niet zo enthousiast is omdat ze (volgens zeggen) allergisch is voor paarden, wil toch haar best doen om dit plezier te ondersteunen.

Een videofragment van de jonge koningin met een van haar paarden.

Bron: Dailymail 

Foto: Shutterstock