Tijd voor opleiden jong paard

Het wedstrijdseizoen 2020 is vrijwel voorbij, om eerlijk te zijn, voelt het alsof het nooit echt is begonnen. Het is die tijd van het jaar waarin veel ruiters hun aandacht gaan richten op de volgende generatie paarden.

Elk beroemd paard begon ooit als niets meer dan een jonge uitdaging. Deze supersterren hebben allemaal hun eigen periode van vroege opvoeding gehad.

Wat staat je te wachten?

Hoewel een jong paard zeker niet voor onervaren mensen is, zijn hier zes dingen die je zou kunnen meemaken als je op het punt staat om je eigen paard in te rijden.

  1. Je bent je bodyprotector kwijtgeraakt

Naast de vanzelfsprekende goedgekeurde rijhelm, is een bodyprotector een verstandige keuze als je met een groen paard gaat werken. Het is mogelijk dat je die al een hele tijd niet meer hebt gedragen, dus je moet grondig gaan afstoffen. Controleer gewoon ook nog even of de ‘lockdown-kilootjes’ er niet voor hebben gezorgd dat deze nog goed past …

  1. Je beseft welke mensen je écht vertrouwt

Er zijn een paar mensen die je vertrouwt om een ​​pakket op te halen bij het postkantoor of op je portemonnee te passen. Er zijn er echter maar enkelen die je vertrouwt om een ​​jong paard vast te houden, terwijl jij er voor voor het eerst op gaat. Ze moeten kalm en betrouwbaar zijn, kortom, je weet al snel aan wie je jouw leven kunt toevertrouwen.

  1. Je leven kan voor je ogen voorbijflitsen

Alles kan vlot en eenvoudig gaan en dan plots, door een schrikmoment, probeert de jongeling op alle manieren onder jouw wil uit te komen. Als je de basis hebt gelegd, zullen er hopelijk niet te veel momenten zijn waarop je de grond snel naar je toe ziet komen. Meestal komt alles wel goed, je blijft zitten of je valt, staat op en gaat weer verder.

  1. Tot vervelens toe longeren

Het is geen keuze en het gaat misschien vervelen, maar je zult ook superfit worden tijdens het proces. Longeren is een geweldige manier als je het jonge paard grondwerk laat doen. Het is ook altijd de moeite waard.

  1. Time-out in de wei

In de beginfase kan het aanvoelen alsof het eindresultaat van een goed ingereden paard, klaar om het circuit op te gaan, heel ver weg is. En dan die moeilijke momenten waarop je het gevoel hebt dat je geen vooruitgang boekt. Die kunnen ervoor zorgen dat je zou willen dat je het paard nog een seizoen in de wei had gelaten om volwassen te worden. Een time-out kan goed zijn om een ​​paard te laten groeien. Sommige tegenslagen echter, maken (helaas) deel uit van het leerproces, dus doe rustig aan en houd vol.

  1. Je zult super enthousiast worden

Elke volgende stap vooruit, hoe klein ook, voelt als een enorme overwinning en het aanleren van “de kunstjes” aan een jong paard is wel het meest lonende van het ruiter zijn. Wie weet, je zou zelfs zomaar op een toekomstige kampioen kunnen zitten en je weet het gewoon nog niet …

Bron: H&H

Foto: Sabine Timman