Tijdbesparende verzorgingstips

Je bent al maanden van plan de manegekast op te ruimen, de stal eens grondig schoon te maken en veel ongebruikte spullen eindelijk weg te doen. Maar een dag lijkt gewoon nooit genoeg uren te hebben. Het kost al veel moeite om de dagelijkse taken voor je paard bij te houden. Welnu, hier zijn een paar tijdbesparende tips om de verzorging net iets soepeler te laten verlopen …

Wat kun je doen?

Taken verdelen

Het delen van taken met een stalmaatje zal de tijd die je op stal moet doorbrengen aanzienlijk verkorten. Jij zou bijvoorbeeld het voeren in de ochtend kunnen doen en de paarden op de wei kunnen zetten, in ruil voor de avondvoeding en paarden weer binnen zetten. Je kunt zelfs iets regelen zodat je in het weekend eens kunt uitslapen …

Paard buiten

Het is niet voor iedereen of elk paard mogelijk of een optie op elke manege, maar bij paarden die vaak buiten staan kan veel tijd worden bespaard met uitmesten.

Babyolie

Babyolie in de staart van je paard zal voorkomen dat modder en stof eraan blijven plakken en tijd besparen met verzorging.

Meerdere hooinetten

Heb je meerdere hooinetten, vul deze dan bijvoorbeeld in het weekend, als je iets meer tijd hebt. Dit is handig op de dagen dat je haast hebt.

Brok

Doe porties brok in gesloten plastic doosjes, bijvoorbeeld lege ijsbakjes, zodat deze snel in een emmer of de voerbak kunnen worden gedaan. Dit vraagt natuurlijk om een behoorlijk aantal bakjes en wat opslagruimte, maar zelfs voor drie dagen in één keer maken, levert al tijdsbesparing op.

Wateremmers vullen

Loop niet met zware wateremmers te sjouwen maar  investeer in een lange waterslang. Hiermee kun je de emmer(s) in de stal kunt vullen. Beter voor je rug én sneller.

Extra kleding

Ga je meteen van het werk naar je paard, is het altijd de moeite waard om een ​​reserve set oude kleding bij je te hebben. Je werkoutfit gaat dan niet naar paard ruiken. Laat de laarzen het beste op stal.

Een mede-verzorger

Als je paard baat zou kunnen hebben bij meer beweging dan dat jij kunt geven, of als je gewoon echt tijd tekort komt, kan een mede-verzorger de oplossing zijn. Deze zou bijvoorbeeld ook op je paard mogen rijden in ruil voor vaste klusjes zoals uitmesten, op de wei zetten en poepscheppen. Een win-win situatie.

Goedkope verzorgingsproducten

Er zijn veel goedkope en leuke verzorgingsproducten te koop. Vaak is echter het probleem dat veel ervan niet zo handig is om de klus snel en goed te klaren. Zoals een goedkope plastic kam niet zo goed is in het ontwarren van mensenharen als die van een goede kapsalon. Geef een beetje meer uit aan fatsoenlijke spullen, je dagplanning én paard zullen er blij mee zijn.

Rubberen matten

Dit brengt nogal wat kosten mee, omdat rubberen matten vrij duur zijn. Het het betekent echter ook dat je maar een klein (stro)bed in de box nodig hebt, wat veel tijd (en geld) bespaart.

Baby-doekjes

Dit is een manier om een beetje ‘vals te spelen’ en je lieveling te laten blinken zonder uren te poetsen. Even snel met een doekje over de vacht en de klus is geklaard. Het is geen vervanging voor een goede poetsbeurt, maar betekent wel dat die niet zó vaak hoeft te gebeuren.

Resterende tijd, kun je natuurlijk aan heel andere dingen besteden, maar gewoon wat extra tijd doorbrengen met je paard of op stal gezellig met stalgenoten is ook leuk, toch?

Bron: horse&hound

Foto: iStock