Tips om een goede AC-lijn te rijden

Goed rijden van een middellijn lijkt gemakkelijk, maar dat is zeker niet het geval. En als je dan ook nog moet halthouden op deze lijn, is het nóg lastiger. Het is belangrijk om dit onderdeel netjes uit te voeren omdat het een eerste en laatste indruk geeft bij de jury. Bovendien kan het een positieve of negatieve invloed uitoefenen op de punten voor de proef.

Tips verbeteren van rijden AC-lijn

1. Vaak oefenen

Het maakt niet uit of je dit via de middellijn doet, of dat je vaker van E naar B rijdt. Als je veel rechte lijnen rijdt, kun je voorkomen dat een paard scheef wordt. Niet onbelangrijk: het halthouden thuis oefenen en doe dat op bijvoorbeeld de middellijn én de hoefslag.

2. Afwenden

Afwenden doe je het best vanuit de voorkeurshand van het paard. Zorg dat als het paard op de linkerhand bijvoorbeeld rechter is, dat je vanaf dié hand de AC-lijn oprijdt aan het begin van de proef en andersom natuurlijk.

3. Voorwaarts

Begin voorwaarts en vriendelijk. Dit helpt de achterhand van het paard onder de massa te plaatsen en hierdoor loopt het ook rechtgerichter.

4. Voorbereiding halthouden

Maak een halve ophouding met je handen om het tempo te verlagen. Als je moet halthouden op de middellijn aan het begin van de proef, is het niet gemakkelijk om bij wegstappen of aandraven daarna de rechte lijn te houden. Om afwijken te voorkomen, is het belangrijk dat je altijd probeert om een duwende, krachtige, voorwaartse overgang te maken.

5. Achterhand

Houd de rechtgerichte achterhand altijd in gedachten en niet die van de voorbenen want rechtgerichtheid komt vanuit de achterhand.

6. Een glimlach

Vergeet niet die glimlach op je gezicht richting jury wanneer je op de middellijn rijdt. Het toont dat je ontspannen bent en zelfvertrouwen hebt, dat ziet de jury graag!

Bron:  horseandhound / hoefslag

Foto:  M.Rongen