Tips om niet stil te staan in de winter

‘Doorgewinterde’ ruiters rijden liefst zo vaak mogelijk en met plezier buiten. De verschillen tussen rijden in de winter met andere seizoenen: vroeger donker, ijzel of sneeuw, vorst.

Heel gewoon

Paardrijden in sneeuw is in Nederland niet erg in trek, maar in landen met strenge winters is het heel gewoon. Daar zou men maanden aan huis/stal gebonden zijn als ze zich door sneeuw en kou zouden laten weerhouden. Een binnenbak, stapmolen en de meeste (all weather) bodems zijn een voordeel, maar ook die kunnen na lange periode van strenge vorst en sneeuw bevriezen.

Wat kan je doen om niet helemaal stil te hoeven staan?

Tips

. Vastplakken van sneeuw onder de hoeven kan voorkomen worden! Vraag naar de mogelijkheden bij de hoefsmid.

. Neem een hoevenkrabber en vaseline of ander vet mee als het sneeuwt. De hoefsmid heeft wellicht advies over speciaal beslag voor winterse omstandigheden (sneeuwbeslag).

. Echt niet elke centimeter van een paard hoeft gepoetst te worden. Te goed poetsen kan zelfs de natuurlijke beschermlaag aantasten en vuil kan nu ook een extra isolatie zijn voor een paard. Het is wel belangrijk is dat er geen viezigheid onder het harnachement zit.

.  Een geschoren paard maakt het poetsen natuurlijk eenvoudiger. Scheren voorkomt te erg zweten en te lang nat blijvent. Paarden kunnen zich heel goed zelf tegen kou beschermen omdat ze een vetlaag (huidsmeer) op hun huid hebben met haren. Als ze hun haren rechtop zetten kan er lucht tussen komen en die lucht werkt isolerend. Geschoren paarden missen deze natuurlijke isolatie en hebben dus eerder een deken nodig (bij omgevingstemperatuur van ongeveer plus tien graden). Een buitendeken met nekstuk houdt warm en schoon.

. Gebruik staart/vachtverzorgingsproducten die kunnen voorkomen dat er vanalles in de staart, manen en vacht blijft plakken. Vóór het naar buiten gaan, kun je een vlecht maken van de staart. Dit voorkomt een plakkerige, modderige staart die heel lastig uit te kammen is.

.  Het is wel zo aangenaam als het bit een beetje warm wordt gemaakt maken voordat het in de mond van het paard wordt gedaan

.  Laat het paard niet te hard werken en vraag niet het uiterste als het op fitheid aankomt.

. Met stro afdrogen is ook een manier als je geen goede zweetdeken hebt. Geef na het rijden lauw in plaats van koud water.

. Een gangpad van beton, dat glimmend schoon is, of een buitenplaats met klinkers kan, als het vriest, snel een ware ijsbaan worden. Is er vorst voorspeld, laat dan stro of vuil beter even liggen. Gebruik grit en/of strooizout dat zorgt voor een veiligere bodem. Grit en zand, gemengd met as van een open haard kan ook een goede oplossing zijn voor een harde ondergrond met ijs.

. Stijve spieren. Er zijn paarden die, vooral als ze de eerste sneeuw zien, helemaal uit hun bol gaan! Neem genoeg tijd om op te warmen en leg bijvoorbeeld in het begin een uitrij-/opwarmdeken op het paard. Blessures door kou en stijve spieren kun je zo voorkomen. Geef ook voldoende aandacht aan cooling-down.

Tips voor de ruiter

. Het is niet alleen voor paarden maar ook voor ruiters belangrijk om buiten goed zichtbaar te zijn. Schemering valt sneller in de winter, mistbanken en ook sneeuwbuien kunnen onverwacht ontstaan. Reflectiemateriaal op kleding, een reflecterend dekje of bandages/peesbeschermers en ook lichtgevende zweepjes zorgen voor betere zichtbaarheid.

. Haal de winterrijhandschoenen maar tevoorschijn want de kans bestaat dat je handen gevoelloos worden bij extreme koude. Ook thermo-ondergoed is een aanrader. Een panty, legging of maillot onder de rijbroek kan ook maar zit meestal niet zo prettig. Rijden met thermo-rijlaarzen is lekker warm, maar ze kunnen beter niet ál te dik zijn omdat er dan snel minder contact met het lichaam van het paard is. Deze laarzen worden vaker gebruikt voor grondwerk of gewoon voor op stal. Rijden met thermo-stalschoenen zou fijner kunnen zijn. Een heerlijk warme trui of dat warme vest én een water- en vuilafstotende jas om goed warm te blijven zijn onmisbaar.

Onzekere situaties

Denk wel goed na over de gevaren van rijden in de sneeuw, hoe mooi en leuk het ook mag zijn. Neem geen risico bij onzekere situaties en zeker niet op plekken waarvan de ondergrond niet duidelijk is. Met een goede voorbereiding en instelling kunnen je in de komende wintermaanden dus ook heel veel plezier beleven. Het is niet zo, zoals bij veel mensen, dat paarden een hekel aan de winter hebben!

Bron: Hoefslag / Horse&Hound

Foto: archief